Sony Xperia XZ Premium video inceleme

Xperia XZ Premium

#İŞBİRLİĞİ

Ayna mı yoksa telefon mu? Sony Xperia XZ Premium , devasa ekranı, zengin donanım birleşenleri ve sıradışı arka yüzey tasarımı ile kendisinden çok söz ettireceğini söylemeliyiz.

Xperia XZ Premium ’un ekranı Xperia Z5 premium ile aynı özellikte. 5.5 inç büyüklüğündeki ekran Samsung ve LG’nin ürünlerini geride bırakarak 3840×2180 piksel çözünürlüğüne ulaşıyor. Teoride bu önemli bir avantaj. Fakat pratikte bu yüksek çözünürlük, ortalama kullanıcılarının pek de işine yaramıyor. Ekrandan tam performans alabilmek için 4K video ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflara sahip olmak gerekiyor. Bununla birlikte de, genelde Full HD olan Android uygulamalarının 4K destekli sürümlerini yüklemek şart. Bu şartlar sağlanmadığnda, FullHD ile 4K arasındaki farkı görmeniz mümkün değil.

Galaxy S8’in ensesinde

Xperia XZ Premium, Qualcomm’un en son işlemcisi olan Snapdragon 835 ürününü kullanıyor. Sekiz çekirdekli olan bu işlemcinin ilk dört çekirdeği 2.6 GHz diğer dört çekirdeği de 1.9 GHz hızında çalışıyor. 64 GByte kapasite ve 4 GByte bellek ile güçlendirilen XZ Premium, neredeyse hiçbir uygulamada zorlanmıyor. Uygulamaları oldukça hızlı çalıştırmanın yanı sıra, güncel oyunlar da herhangi bir takılma meydana gelmeden rahatlıkla oynanabiliyor. Geekbench ile yaptığımız testlerde, Xperia XZ Premium’un performansı kendi ailesinin içinde en iyisi olduğunu söylemeliyiz. Bu performans her ne kadar Galaxy S8’i geçmeye yetmezse bile ona çok yaklaştığı bir gerçek.

Grafik yongasının performansını ölçen GFX Bench’de ise durum tam tersi. Xperia XZ Premium, Galaxy S8’e ciddi bir üstünlük sağlıyor.

3300 mAh’lik bir bataryası olan Sony Xperia XZ Premium , bu alanda bizi fazlasıyla şaşırttı. Full HD videoları en fazla 5 saat oynatabiliyor. 4K videolar söz konusu olduğunda 4 saat sonra pil bitiyor. Bu hiç beklemediğimiz ortalamanın altında bir değer. Başka markalar 3 katı daha fazla dayanabiliyorlar.

Bu pil normal kullanımda 1 gün yetiyor. Fakat telefonu yoğun kullanan kullanıcılar, 1 günlük pil kullanımını maalesef göremiyor.

Süper yavaş çekim modu saniyede 960 kare kaydeder

Sony, bu alanda söz sahibi olmak istiyor. Bu yüzden de Xperia XZ Premium’un ana kamerası, Hybrid oto fokuz özelliğini destekleyen 19 MP’lik bir sensor kullanıldı.  Hybrid oto fokuz özelliği sayesinde, görüntünüzü odakta tutmak için hareketi önceden tahmin eder, kontrast ölçümlerini yapar ve Lazer teknolojisi ile uzaklığı ölçüp net bir şekilde yakalar. Bu sayesinde de çok daha iyi ve net bir fotoğraf ortaya çıkar.

Yaptığımız testlerde, Sony ürünlerde sıkça rastladığımız ve profesyonel fotoğrafçıları rahatsız eden Aquarell efekti ciddi anlamda düzeltildi. Görüntüyü yapaylaştıran bu efekt ancak fotoğrafı büyüttüğünüzde, az da olsa görülüyor. Keskin ve detayı yüksek fotoğralar çekebilen bu kamera, her ne kadar Galaxy S8 kadar başarılı olmazsa da (Galaxy S8’de fotoğraflar büyütüldüğünde arka plan keskinliğini koruyor) birçok kişiyi memnn edeceğini düşünüyoruz.

Xperia XZ Premium bol ışıklı ortamlarda yüksek bir performans sergiliyor. Az ışıklı ortamlarda ise birçok üründe olduğu gibi gren efektinden kurtulamıyorsunuz. Buna rağmen az ışıklı ortamlarda otofokuz hızının iyi olduğunu söylemeliyiz. Benzer ürünlerle kıyasla fotoğraflara renk basmıyor ve doğal renklerde çekimi gerçekleştiriyor.

Sony Xperia XZ Premium , 4K çözünürlüğünde video çekebiliyor. Bu videoları çekebilmek için kamera uygulamasının içinde çok iyi gizlenmiş 4K video seçeneğini aktif hale getirmek gerekiyor. Ama bundan da önemlisi, Xperia XZ Premium’un sahip olduğu süper yavaş çekim modu. Süper yavaş çekim modu saniyede 960 kare kaydeder. Bunun anlamı, diğer akıllı telefonlarla, kıyasla dört kat daha yavaş çekim yapması. Yani tüm hareketler ve ayrıntılar tamamıyla kayıt edilir.

“Bu incelemesini yaptığımız ürün, ilgili marka tarafından kurumumuza sağlanmıştır.”

Google Pixel 2 fiyatı belli oldu!