Son 10 yılın Oscar aday adayı Türk filmleri

oscar

#İŞBİRLİĞİ

Oscar ödülleri için sinema tarihinin en prestijli simgesi desek sanırım pek de yanılmış olmayı. Her oyuncu, oyunculuk yaşamı boyunca öyle ya da böyle bir defa Oscar heykelini kaldırmış olmak ister. Elbette Amerika dışında bir ülkede yaşayan aktörler için bu iş o kadar da kolay değil. Zira onlarca Oscar ödülü dağıtılırken, Türkiye’den katılan filmlerin sadece “Yabancı Dilde En İyi Film” dalında şansları var.

Burada asıl sorulması gereken soru ise Türkiye’den bugüne kadar kaç film Oscar adayı olabildi? Aslına bakarsanız Oscar’da hayli köklü bir geçmişe sahibiz. Kabaca 20 yılı aşkın bir süredir her sene aralıksız olarak Oscar’a film gönderiyoruz. Bilindiği üzere filmlerin Oscar’a katılabilmeleri için ilk olarak 9 film arasına kalmaları gerekiyor. Sonrasında ise bu sayı 5’e düşüyor. Ancak filmler 9 film arasına kaldıklarında Oscar adayı olmuş sayılıyorlar. Ne yazık ki şimdiye kadar Türkiye’den sadece 1 film Oscar adayı olmayı başarabildi.

Ayla Oscar şansını tamamen kaybetti

Bu yazımızda Türkiye’de son 10 yıl içerisinde Oscar’a gönderdiğimiz filmleri mercek altına alacağız. Şimdiden belirtelim, son 10 yılda Oscar adayı olması için gönderdiğimiz filmler arasında bir de Oscar adayı filmimiz mevcut. Diğerleri ise ilk 9 film arasına kalamadı ve Oscar aday adayı statüsündeyken ödüle veda ettiler. Lafı daha fazla uzatmadan sizleri Oscar aday adayı Türk filmleri ile başbaşa bırakalım.

İşte Oscar Aday Adayı Türk filmleri;

2006 – Takva – Oscar Aday Adayı

takva

Yönetmen: Özer Kızıltan
Oyuncular: Erkan Can, Güven Kıraç, Murat Cemcir