Siber suçluların yeni yöntemleri

spam

Kaspersky Lab’in en son yayınlanan raporu ‘2015 3. Çeyrek İstenmeyen E-posta ve Kimlik Avcılığı’, dünya genelindeki en yeni istenmeyen e-posta ve kimlik avcılığı eğilimlerini ortaya koydu.

Rapora göre 2015’in 3. çeyreğinde istenmeyen e-postalar, bir önceki çeyreğe göre %0,8’lik bir düşüşle, toplam e-posta trafiğinin %54,2’sini oluşturdu. Raporda, istenmeyen e-postaların ilk üç kaynağının sırasıyla ABD (%15,3), Vietnam (%8,4) ve Çin (%7,2) olduğu belirtildi.

  1. çeyrekte kimlik avcılığı amaçlı yeni bir e-posta hilesi popüler oldu. İstenmeyen e-posta filtrelerini atlatabilmek amacıyla e-posta metni ve sahte bağlantılar, ileti gövdesine yazılmak yerine PDF belgesi olarak e-postaya ekleniyor.Spamhaus_saldırı

Yaz tatil sezonu olmasından da faydalanan dolandırıcılar, bir e-bilet ya da otel rezervasyonu gibi görünen Trojan-Downloader.JS.Agent.hhy gibi zararlı programları yaymak için rezervasyon hizmetleri, havayolu ve otellerden gönderilmiş gibi görünen sahte bildirimler kullandı. Bir diğer istenmeyen e-posta çeşidinde ise yabancı talipler için gelin seçenekleri sunuldu. Yanıtlar geldikten sonra hedef kişilere başka istenmeyen e-postalar da gönderildi ve bu e-postalarda bazı ‘gelinler’ ‘taliplerini’ ziyaret etmek için para talebinde bulundu.

 

E-postalardaki zararlı ekler

  1. çeyrekte olduğu gibi, sahte HTML sayfası Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen, yine e-posta ile gönderilen zararlı programlar arasında ilk sıraya oturdu. Bu programdan gelen e-postalar hedef aldıkları kişileri, bir ticari banka, havayolu veya çevrimiçi mağazadan gönderilmiş gibi görünen önemli bir bildirimi taklit ederek tuzağa düşürdü.

Round sign No SPAM

Zararlı spamlere en çok Almanya hedef oluyor

2015’in 3. çeyreğinde toplu e-posta gönderimleri ile hedef alınan ilk üç ülkede bazı önemli değişiklikler yaşandı. 2. çeyrekten beri %1,12 düşüş yaşamasına rağmen Almanya (%18,47) ilk sıradaki yerini korudu. Brezilya kaynaklı zararlı e-posta miktarı 3.çeyrekte 2.çeyreğe göre neredeyse iki katına çıktı (%11,7) ve böylece Brezilya ikinci sırada yer aldı. Payı %2,82 artış gösteren Rusya, beşinci sıradan hızlı bir şekilde üçüncü sıraya taşındı (%7,56). 2. çeyrekte ikinci olan İngiltere (%4,56), 3.çeyrekte altıncı sıraya geriledi. Türkiye 2,91’lik oranla yine alt sıralarda.

ABD en büyük spam kaynağı

ABD, kendisinden kaynaklanan %15,34’lük istenmeyen e-posta payı ile 3. çeyrekte de en büyük istenmeyen e-posta kaynağı olmaya devam etti. Vietnam bir önceki çeyrekte %3,38 olan payı ile karşılaştırıldığında, büyük artış göstererek bu çeyrekte %8,42 ile ikinci oldu. Çin, önceki çeyreğe göre değişmeyen payı ile (%7,15) ilk üçte yer aldı. Türkiye’nin bu alanda oranı yüzde 2,18.

email-spam-600[1]

Kimlik avı saldırıları artıyor

2015 yılının 3. Çeyreğinde Kaspersky Lab’ın kimlik avcılığı engelleme sistemi Kaspersky Lab kullanıcılarının bilgisayarlarında 36.300.537 kez tetiklendi. Bu rakam önceki çeyreğe göre 6 milyon daha fazlaydı. Çeyrek boyunca, Kaspersky Lab veritabanlarına 839.672 adet kimlik avı joker kartı eklenmiştir.

E-posta trafiğinde istenmeyen e-posta oranı

İkinci çeyrekteki nispeten istikrarlı birkaç aydan sonra, küresel e-posta trafiğindeki istenmeyen e-posta yüzdesinde bazı değişimler oldu. Yaz tatiline de denk gelmesi nedeniyle 2015’in Temmuz ve Ağustos aylarında istenmeyen e-postalarda yaşanan artışı Eylül ayında belirgin bir düşüş izledi. Sonuç olarak, 3. çeyrekte ortalama istenmeyen e-posta yüzdesi bir önceki çeyreğin ortalamasının biraz üstüne çıkarak %54,19 olarak gerçekleşti.

Windows 10, 10 Uygulamasını güncelledi