Siber Saldırılar , Bütçe Yetersizliği Nedeniyle Kritik Altyapılarda Yaşanıyor

Siber saldırılar

Küresel çapta şirketlerin %15’i yetersiz siber güvenlik yatırımı nedeniyle son iki yılda siber saldırılar gerçekleşti. Kritik altyapı, petrol, gaz ve enerji şirketleri yetersiz bütçe tahsisi nedeniyle en fazla siber olay yaşayan kuruluşlar oldu (%25).  

Kaspersky, dünya genelindeki KOBİ’ler ve işletmelerde çalışan BT güvenliği profesyonellerinin, çalışanların şirketin siber güvenliği üzerindeki etkisi hakkındaki görüşlerini öğrenmek için bir araştırma yaptı.

Siber güvenliği etkileyen çalışan grupları hakkında bilgi toplamayı amaçlayan bu araştırma hem şirket içi personeli hem de şirket dışı yüklenicileri dikkate aldı. Ayrıca karar vericilerin bütçe tahsisi açısından siber güvenlik üzerindeki etkisi de analiz edildi.

Buna göre siber güvenlik için yeterli bütçenin ayrılmaması, son iki yılda dünya genelindeki şirketlerin %15’inin siber saldırılar olaylara maruz kalmasına neden oldu. Bu durum her sektör için farklı oranda gelişti.

Örneğin kritik altyapı, enerji, petrol ve gaz şirketleri bütçe yetersizliği nedeniyle en fazla siber saldırılar ihlale maruz kalan kuruluşlar oldu (%25). Bununla birlikte bazı sektörlerde de küresel ortalama olan %15’ten daha az oranda siber olay meydana geldi.

Siber saldırılar

Örneğin telekomünikasyon sektörü bütçe kısıtlamaları nedeniyle siber saldırılar olayların %13’üne maruz kalırken, taşımacılık, lojistik ve finansal hizmetler sektörünün her birinde bu oran %8 oldu.

Siber güvenlik önlemleri için ayrılan bütçe sorulduğunda, dünya genelindeki katılımcıların %78’i yeni tehditlere ayak uydurabilecek ve hatta bu tehditlerin önüne geçebilecek donanıma sahip olduklarını belirtti.

Ancak şirketlerin %21’i bu konuda pek iyi durumda değil ve %18’i şirketin altyapısını gerektiği gibi korumak için yeterli fona sahip olmadığını bildiriyor. Aynı zamanda, siber güvenlik için hiç maliyet ayırmayan şirketler de var. Şirketlerin %3’ü siber koruma ihtiyaçları için özel bir bütçeleri olmadığını söylüyor.

Birçok şirket önümüzdeki 1-1,5 yıl içinde siber güvenliklerini güçlendirecek adımlar atma konusunda istekli olduğunu söyledi. En popüler yatırım alanlarından biri tehdit tespit yazılımı %40 ve eğitimler olup, şirketlerin %39’u siber güvenlik uzmanlarına yönelik eğitim programlarına, %38’i ise genel personelin eğitimine bütçe ayırmayı planlıyor.

Şirketlerin yakın zamanda almayı planladıkları diğer popüler önlemler arasında uç nokta koruma yazılımı %36, yeni BT uzmanları işe almak %35 ve SaaS bulut çözümlerini benimsemek %34 yer alıyor.

Japonya’da Meydana Gelen 7.4’lük Depremin Etkileri Sürüyor