Seat Leon İnceleme!

3429

1983 yılında İspanyol otomobil üreticisi Seat, dünyanın en büyük şirketlerinden Volkswagen’ın grubun kanatları altına girdi. Seat, firmanın sportif yüzüydü.

Ürettiği Leon, Ibiza gibi modeller, platform kardeşleri Skoda Fabia, Octavia, VW Golf, Polo’dan çok ateşli araçlar ancak Seat bir türlü istediğini elde edebilmiş değil. Grubun en az karlı firmalarından; yüksek kalitesi ve estetik gücünü bir türlü satışlara yansıtamıyor.

VW grubun içinde “Seat’i satmak” düşüncesine sahip olan pek çok hissedar olduğu iddia ediliyor. Seat Ibıza, 1984 yılından beri üretiliyor ve açık ara, firmanın en çok satan modeli konumunda.

yeni seat leon 2013

Yazımıza konu alan Ibiza ise 2008 yılından beri üretiliyor. VW Polo, kendisinden yeni olmasına rağmen, Ibıza bir şekilde daha çarpıcı görünmeyi başarıyor.

Öncelikle işçiliğe göze atalım.Ibıza’nın işçiliği kardeşi Polo kadar iyi değil. VW Polo, Alman mükemmeliyetçiliğini gözler önüne sererken, Ibıza’nın başı, özellikle 40 bin kilometreden
sonra dertte. Başından beri sallanan ve tıkırdayan orta konsoldan gelen sesler, iyice yükselmeye başlıyor. Kapılardan gelen sesler de rahatsız edici. Lastik sesi, yetersiz kapı altı izolasyonu nedeniyle içeri doluyor.

Konsolda kullanılan plastik sert olduğundan, kolayca çizilme gerçekleşiyor. 30 bin kilometreden sonra bu can sıkıcı görüntülerin oluşmasına neden olabiliyor.

Kullanılan koltuk kumaşları ve derisi ise son derece sağlam. 100.000 kilometre seviyesine ulaşıldığında bile herhangi bir sıkıntı görülmüyor ve ilk günkü gibi sapasağlam. Keşke, koltuklara gösterilen özen, kapı aksamlarında da gösterilseymiş zira ilk 10.000 kilometre içinde, kapıları açarken gıcırtılar yükselmeye ve sürücünün canını sıkmaya başlıyor.

Seat Ibiza’da, bunların dışında da sıkıntılar var. Bazı kullanıcılar ilginç geri bildirimlerde bulunuyor: 80 bin kilometreden sonra şanzımanda kullanılan dişlilerin ciddi bir şekilde
yıprandığı, hatta çürüme başladığı yönünde şikayetler var.Konik dişli yatağı da önemli seviyede yıpranabiliyor. Çeşitli yaylarda da ufak tefek bozulmalar görülebiliyor.

Frenler ise kesinlikle harika. Hem güçlü hem de uzun ömürlü olan frenler, her- ise bilemiyoruz. hangi önemli bir parça değişimi olmadan dahi, 100.000 kilometre içinde, araştırma
kuruluşu DEKRA’dan tam not alıyor.

Ibiza, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi; maalesef kalitesi ile özdeşleşmeyen satış adetleri ile yetinmek zorunda kalıyor. Bu konuda Volkswagen grubunun ne karar alacağını veya nasıl bir politika izleyeceğini ise bilemiyoruz.