Yaşamı adeta kabusa çeviren salgınlar matematiksel işlemlerle tahmin edilme imkanına her zaman sahiptir. Ancak bunu ne yazık ki biz henüz yeni öğrenmeye başlıyoruz.
Koronavirüs başta olmak üzere dünyadaki bütün salgınlar matematiksel işlemlerle açıklanabilir. Normal şartlarda yapılan bilimsel çalışmalara göre bunları tahmin etmek mümkün olsa bile, yine de devletler sağlıkla ilgili yatırım yapmaya pek sıcak bakmıyor. Bu durum dünyadaki bütün insanların sağlığını tehlikeye atıyor. Fakat yeni geliştirilen sistemlerle bu tahminleri yapmak eskisine göre çok daha kolay.
Virüslerin geçirdiği mutasyonlar çok önemli
Carnegie Mellon ve Princeton Üniversitesi’nden araştırmacılar salgılarla ilgili çalışmalar yürütüyordu. Onların yaptıkları araştırmalara göre virüs salgını mutasyona uğradı için önceden kestirmek oldukça zor oluyor.
1940 yılından bu yana salgın haline gelen virüslerin %60 gibi bir bölümü hayvandan insana bulaştı. Normal şartlarda insan vücudunda yaşama imkânı bulamayan bu virüsler insanlara bulaştığında ilk başta öldürücü olabiliyor. Sonrasında insan vücudu ile birlikte yaşama özelliği kazanıyor. Şu anda Koronavirüs salgınının bu kadar fazla yayılmasındaki ve öldürücü olmasındaki nedeni henüz insan vücudunun yakından tanımaması ile ilgili.
MiFi cihazlarda son dönemde talepler arttı
Sonuç olarak hastalığın seyrinin doğru algılaması için mutlaka geçirdiği mutasyon ve değişikliklere göz atmak gerekiyor. Konuyla ilgili konuşan Osman Yağan, ”Bu evrimsel değişikliklerin çok büyük etkisi var. Zaman içindeki olası değişiklikleri dikkate almazsanız hasta olan insanların sayısını yanlış tahmin edersiniz” ifadelerine yer verdi.