Raspberry Pi’lerde TRT Bandrolü Uygulaması!

a

En popüler geliştirici araçlarından olan Raspberry Pi’ler için ülkemizde TRT bandrolü uygulaması resmen başladı. Uygulamanın başlamasıyla birlikte Raspberry Pi kutularına bandroller basılmaya başladı ve fiyatlar arttı.

Televizyon ve radyo yayınına bağlanabilen/izleyebilen her türlü cihaza TRT bandrolü uygulanmasına ilişkin yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından Raspberry Pi’ye de vergi geldi. Yayınlanan yönetmeliğe göre cep telefonlarına %6, bilgisayarlara ise %2 oranında gelecek olan zam Raspberry Pi’nin de TV yayını alabildiği gerekçesiyle Raspberry Pi’lere uygulanmaya başladı. Bilgisayar kategorisinde sınıflandırılan geliştirici kartı %2’lik bir zam ile karşı karşıya.

TRT bandrolü yıllardır televizyonlar, radyolar ve televizyon-radyo alıcılarında bulunmaktaydı ancak geçtiğimiz aylarda Bakanlar Kurulu kararıyla Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle verginin kapsamı genişletilmişti. Genilemeyle birlikte internet üzerinden dahi olsa televizyon ve radyo yayını alabilen her türlü cihaz vergi kapsamına alınmıştı. Verginin telefon ve bilgisayarları etkilemesi kesinken ilginç bir şekilde yazılım geliştiriclerin kullandığı geliştirici kartı Raspberry Pi’ye de uygulanması garip karşılandı.

Uygulama’nın başladığını Samm Teknoloji resmi internet sitesi üzerinden bir açıklama yazısı ve görsel ile duyurdu. Görselde Raspberry Pi kutusunun arka tarafındaki TRT bandrolü net şekilde görülebiliyor. Samm teknoloji ürünlere gelen %2 zamma rağmen ürünleri Türkiye’deki en ucuz fiyata satacağını açıkladı.

Devletin yazılım ve oyun geliştiricileri için çok büyük destekler verdiği şu günlerde yazılım geliştiricilerinin vazgeçilmezi geliştirici kartlarına gelen zam geliştiricilere zarar verebilir.

raspberry pi original-4

Samm Teknoloji’nin resmi internet sitesi üzerinden Raspberry Pi için yayınladığı açıklamaya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

 

‘Üzerinde dahili olarak radyo yada televizyon alıcısı bulunan cihazlara uygulanan TRT bandrolü uygulaması Bakanlar Kurulunun aldığı karar ile genişletildi.  Daha öncekinden farklı olarak üzerinden dahili radyo veya televizyon alıcısı bulunmayan fakat harici yöntemlerle ile (örn: internet kullanarak) radyo veya televizyon yayınlarına erişebilen cihazlarda da TRT bandrolü uygulaması yapılacak.

İki kapsamı olan yeni uygulama ile internet yolu ile radyo veya televizyon yayını alabilen telefonları ve bilgisayarları etkiliyor.

Piyasaya çıktığı 2012 yılından itibaren Türkiye’deki kullanıcılara ulaştırma çalıştığımız Raspberry Pi modelleri de bu kapsama girmektedir.  Yapılan düzenleme ile %2 TRT bandrolü ücreti eklenen Raspberry Pi modelleri artık TRT bandrolü ile elinize ulaşacaktır.

Yapılan ek ücretlendirmeye rağmen Türkiye’deki en ucuz fiyatlı Raspberry Pi’lere internet sitemizden erişmeye devam edebileceksiniz.

Ayrıca satın almış olduğunuz Raspberry Pi modellerinin TRT bandrolü olması gümrük işlemlerinin usulünce yapılmış olması anlamına gelmektedir. Aksi takdirde vergisi ödenmeyen Raspberry Pi’ler yasa dışı şekilde ülkemize sokulmuş ve vergilendirmeye tabi tutulmamıştır.’

 

Turkcell’in akıllı okul servisiyle velilerin içi rahat