PS4 İnceleme: Geleceğin Oyun Konsolu Mercek Altında

ps4 hrdware large18 manset

#İŞBİRLİĞİ

Oyun sektörü, yeni nesil konsolların piyasaya çıkmasıyla canlandı. Sektörün iddialı iki oyuncusu Sony ve Microsoft peş peşe çıkardıkları yeni nesil oyun konsollarıyla oyun severleri heyecanlandırdı.

Yeni nesil konsolların ilk perdesini açan 22 Kasımda  Xbox One ile Microsoft olurken,  29 Kasımda Sony Playstation 4’ü başta kuzey Amerika olmak üzere, Avrupa ve çeşitli pazarlarda satışa sunuldu. Yeni nesil konsollara ülkemiz cephesinden baktığımızda ise oyun severlerin merakla bekledikleri konsollardan PS4, Sony Türkiye’nin büyük özverisiyle 13 Aralık itibariyle resmen satışa sunuldu. Türkiye’deki konsol pazarının yıllardır hakimi durumundaki Playstation’ın yeni jenerasyonunu oyun severlerin beğeniyle karşılayacağını umuyoruz.  Gerek özel içerikleri gerekse donanım özellikleriyle PS4 birçok oyun severin sahip olmak isteyeceği cihazların başında gelecektir. Dilerseniz PS4’ün tasarım özellikleriyle incelememize başlayalım.

Sony Playstation’ı ilk piyasaya sürdüğünde yuvarlak hatlardan faydalanmıştı. Dönemin diğer konsollarına baktığımızda da benzer tasarım özelliklerini görebiliyoruz. PS2 ile köşeli tasarımı benimseyen Sony, PS3’te yuvarlak ve köşeli hatların birleşimine yönelmişti. PS4’te ise tekrar köşeli yapıya dönen Sony, PS4’ün tasarımını prizmatik yapıya taşımış. İki parçalı bir görünüme sahip olan PS4, PS2’den aşina olduğumuz plastik yüzey ve PS3’ten tanıdığımız piyano siyahı malzemeden üretilmiş.

ps4-hrdware-large18_manset

Prizmatik yapılı PS4’ün hatları keskin yapısıyla dikkat çekiyor. Cihazın ön bölümünde 6x hızında Blue-Ray, 8x hızında DVD okuyabilen sürücü ve 2 adet USB 3.0 bağlantı noktası bulunuyor. PS4’ü ilk kurduğunuzda açma düğmesini bulmakta zorlanabilirsiniz. Çünkü PS3’den farklı olarak PS4’de açma kapama düğmesi ışıklı bir bar şeklinde ve 2 parçalı prizmatik yapının üst bölümünde yar alıyor. 2 parçalı prizmatik yapının alt ışık barından ise BD/DVD sürücüsünü açmak için kullanıyoruz.

PS4’n arka bölümü ise içerideki ısıyı dışarı atmak için ızgara panellerine benzeyen bir yapıda tasarlanmış. Arka üst bölümde sırasıyla optik ses girişi, HDMI çıkışı, Ethernet ve AUX bağlantı noktaları bulunuyor. Prizmatik yapının ara katı ve alt bölümü neredeyse tamamen havalandırma çıkışlarından oluştuğunu söyleyebiliriz. Tabi sol alt bölümde yer alan elektrik bağlantı noktasını saymazsak.

Dik ve Yatay Kullanım Özellikleri

Yeni nesil oyun konsollarının en iddialı modellerinden biri olan PS4’ün tasarım özellikleri, açıkçası konsept tasarımları görenleri memnun etmemiştir. Ancak PS4’ün bir oyun konsolu olduğunu düşünürsek çılgın tasarımlardan çok, işlevsellik ve teknik özelliklere yoğunlaştırdığını söyleyebiliriz. PS4’ü hem dik hem de yatay olarak kullanabiliyorsunuz. PS4 gelişen teknik özellikleriyle artık daha güçlü. AMD tarafından üretilen tek yongalı ve düşük elektrik tüketimli yeni işlemci, x86 mimarisini kullanıyor. Jaguar adlı bu yeni işlemci 8 çekirdeğe sahip ve 1.84 Teraflop kapasitesinde. X84 mimarili ve tek yongalı AMD jaguar işlemci, yine AMD’nin Radeon tabanlı grafik yongasıyla desteklenmiş.  Ayrıca PS4’te 8GB GDDR5 bellek görev yapıyor. Belleğin saat hızı 2.75GHZ ve maksimum hafıza genişliği 176GB/s. 8GB’lık bellek PS3’e oranla 16 kat daha fazla işlem yapabiliyor. PS4’de ikinci bir özel çip de indirme,  yüklemeler ve sosyal arayüz için kullanılıyor. Oyun oynama esnasında uyku modunda çalışan bu çip, konsolun ana ekranına dönüldüğünde devreye giriyor.

 

Yeni nesil konsolda artık daha fazla depolama alanı bulunuyor. Sony PS4’ü 500GB kapasiteli sabit disk sürücüsü eklemiş. PS4’e bir oyun taktığınızda öncelikle yükleme ekranıyla karşılaşıyorsunuz ve oyun depolama alanına yükleniyor. Bu sayede PS3’te kullanıcıların şikayet ettiği uzun bekleme ekranları ortadan kalmış. PS4 ile Knack ve Killzone: Shadow Fall oyunlarını oynama fırsatı bulduk.  Full HD 1080p çözünürlüğünde oynadığımız oyunlarda herhangi bir takılma ya da kasılma problemiyle karşılaşmadık. Ara yüzde, oyun oynarken ve video izlerken donanım ekipmanları bir aksilik yaşatmıyor. 4K desteğine de sahip olan PS4’de, 4K çözünürlüğünde video ve görüntüleri oynatabiliyorsunuz. ps4-hrdware-large18

PS4’ün PS3’e oranla sunduğu bir diğer yenilikte dahili Wi-Fi özelliği. Konsolun arkasında bulunan Ethernet bağlantı noktasının yanı sıra IEEE 802.11 b/g/n Wi-Fi üzerinden de PS4’ü internete bağlayabiliyorsunuz. Cihaz üzerinde Ethernet ve Wi-Fi’a ek olarak ön bölümde 2 adet USB 3.0 bağlantı noktası ve PS Camera’yı bağlamak için AUX girişi bulunuyor.

 

Asıl Değişim DualShock’ta

4. nesil DualShock, PS4’e farklı bir hava katmış. Genel tasarım olarak DualShock 3’e benzese de yeni özelliklerinkileriyle oyunculara farklı deneyimler yaşatacağına eminiz. PS4’leberaber 1 adet DualShock geliyor ve DualShock 4 Bletooth 2.1+EDR ile PS4’e kablosuz olarak bağlanabiliyor. DualShock 4 üzerindeki çubuklar daha hassaslaştırılırken, hareket sensörleri, mono hoparlör ve 3.5 mm kulaklık bağlantısı eklenmiş. En büyük yenilik ise kapasitif dokunmatik yüzey olduğunu belirtelim. Dokunmatik yüzeyde 2 noktadan tıklama yapılabiliyor. 3 yönde hareketi algılayabilen jiroskoplar ve 3 yönlü hız alılayıcılarıyla birlikte 6 yeni sensörle donatılan DualShock 4, daha gelişmiş titreşim sistemine sahip. 1000 mAh kapasiteli bataryanın güç verdiği kontrolör 162 x 52 x 98 mm boyutlarında ve 210 gram ağırlığında. Dualshock 4’ün ön bölümünde yer alan microUSB aracılığıyla şarj ediliyor. Sony’nin PS4 aksesuarları arasında kolay şarj için özel bir istasyonda bulunuyor.

DualShock 3’de de kullanılan plastik malzemeden üretilen Dualshock’ün alt yüzeyi kaymayı engelleyen kauçuk malzemeyle kaplanmış.  Ergonomik tasarımıyla oldukça rahat bir oyun deneyimi sunan Dualshock 4’ün bir diğer yeniliği ise “Share” butonu. Sosyal medya entegrasyonu sayesinde “Share “ butonuna basarak oyun içerisindeki en iyi anlarınızı sosyal medya üzerinden paylaşabiliyorsunuz.

ps4-kontrol

Sezgisel Özellikler Sizi Bekliyor

DualShock 4’ün ön bölümünde yer alan renkli çubuk ise oyunda olanları yansıtma özelliğine sahip ve PlayStation Camera’nın kablosuz kontrol cihazını izlemesine yardımcı olarak, özellikle augmented reality tarzındaki oyunları oynamada yardımcı oluyor.

PS4’ün ara yüzü artık daha akıcı ve kullanımı kolay. PS3’deki yapıya benzer ara yüz artık sezgisel özelliklerle donatılmış. Yüz tanıma sistemiyle PS4’ü açabileceğiniz gibi menü geçişlerini de ses komutlarıyla yapabiliyorsunuz. App Store ve Google Play destekli Paystation uygulaması aracılığıyla nerede olursanız olun PS4’e ulaşabiliyorsunuz.

Sony’nin yeni nesil oyun konsolu PS4’ün, PS3’de olduğu gibi oyun severler tarafından yıllarca ellerinden düşürmeden keyifli vakit geçirmelerini sağlayacağını düşünüyoruz. PS4 özel oyun ve içerikleriyle birlikte her zaman olduğu gibi rakiplerine oranla fark yaratacaktır.

“Bu incelemesini yaptığımız ürün, ilgili marka tarafından kurumumuza sağlanmıştır.”