Pilotsuz uçaklar için geri sayım başladı!

pilotsuz ucaklar

Havacılık endüstrisi pilotsuz uçaklara hazırlanıyor. Kıtaları birbirine bağlayan dev kuşlar pilotsuz uçabilir mi?

Hızla büyüyen havacılık sektöründe yeni bir dönemecin eşiğindeyiz. Sürücüsüz araçlar, yapay zeka teknolojileri derken artık sıra uçaklara geldi. Pilota ihtiyaç duymayan uçaklar, havacılık endüstrisinin yeni gündemi oldu.

Pilotsuz uçaklara geçiş yapmak, sektörü için ciddi bir maliyet olarak görülüyor. Ancak sonrasında çok daha yüksek rakamlarda verimlilik elde edilmesi ön görülüyor. Tahmin edilen tasarruf rakamı 35 milyar dolar seviyesinde. Bir diğer bilgi ise, pilotlara ihtiyaç kalmayacağı için bilet fiyatlarının %11 seviyesinde düşeceği yönünde.

Üstelik uçuşların çok daha güvenli olacağı iddia ediliyor. Havacılık kazalarının büyük bir bölümü pilotaj hatası sebebiyle oluyor. Ancak yolcular, sektörün önde gelenleri ile aynı fikirde değil.

8000 kişinin katıldığı bir ankette, katılımcıların sadece %17’si, pilotsuz uçakları kullanmak isteyeceklerini dile getirdi. Kalkış ve iniş haricinde zaten işin çoğunu üstlenen otomatik pilotlar, yolculara yeterince güven vermiyor gibi duruyor.

Görüldüğü ise pilotsuz uçaklar için şu an sektörün içindekiler ve yolcular farklı şeyler talep ediyor. Ancak tahminler 2025 yılı itibariyle pilotsuz uçuşlar için ilk ciddi adımların atılacağı yönünde. Ticari amaçlı uçuşlarla başlamayacak olsa bile önümüzdeki 10 yıl içinde havacılık sektöründe pilotsuz uçaklar için önemli adımlar atılacağı kesin.

Pilotsuz uçaklar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Bir pilot tarafından kontrol edilmeyen uçağın içinde olmak ister miydiniz? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Hackerler ABD’nin Önde Gelen TV Kanal Grubu HBO’dan Fidye İstiyor