Patent Trolü Nedir, Ne İş Yapar?

ntp 07 24 12 011

#İŞBİRLİĞİ

one_billion_dollars2[1]

2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre, bugün bir patent trolünün ortalam yıllık geliri 55 milyon doları buluyor. Troller çoğunlukla avukatlar veya hukuk şirketleri şeklinde karşımıza çıkıyorlar. Çalışma prensipleri ise yasaların açıklarını kullanarak, yüsek talep gören ürün ve hizmetlerdeki belli bazı detayları kendi adlarına patentlemeye dayanıyor. Kabaca bir örnek vermek gerekirse, telefonu açtığınızda “alo” diyerek cevap vermek anonim bir alışkanlık olmasına rağmen, uyanık bir avukat veya hukuk burosu, bu kelimeyi kendi adına patentlemeyi başarırsa, telefonunu alo diyerek açan herkesten, belli bir ücret talep etmeye başlıyor.

Elbette bu, meselenin rahat anlaşılabilmesi için çok abartılmış bir örnek. Patent trolleri ise çok daha spesifik teknolojiler üzerine odaklanıyorlar ve para ödemesi için sıkıştırdıkları kurbanları da teknolojiyi kullanan kişiler değil, o ürünü/servisi üreten zengin şirketler oluyor. Ama sonuçta para kullanıcıların cebinden, yani bizden çıkıyor.

Dolayısıyla teknoloji şirketleri bir cihaz veya hizmet üretirken, cihazın üzerinde patenti alınmamış en ufak bir teknoloji, tasarım veya yazılım bırakmamış olmaya gayret ediyorlar ancak mesele o kadar kolay değil. Peki sorun nedir?