Otonom araç teknolojileri beklenen ilgiyi görmedi

Otonom sürüş teknolojileri

Kendi kendine gidebilen araçlar sizlere bilim kurgu filminden fırlamış bir kare gibi gelebilir. Lakin bu konu üzerinde önemli çalışmalar yürüten pek çok firma vardı. Nitekim gerekli ilgi oluşmayınca bu firmalar da birer birer kepenkleri indirmek zorunda kaldı.

Otonom araç teknolojileri beklenen ilgiyi görmedi. Tesla’nın otomatik pilotu bu türün en iyi bilinen sistemlerinden biri olmakla birlikte diğer birçok otomobil üreticisi benzer teknolojileri sunmaktadır. Yaygınlaşmaya başladığı ilk tarihten itibaren de bu fonksiyonlara karşı idari makamlar, otomotiv sigortacılar şüpheyle yaklaşmakta ve kamuoyunu uyarmaktaydılar.

Amerikan Otomobil Birliği tarafından Tesla, Hyundai ve Subaru’nun sürüş asistanlarına yönelik denemelerinde teste giren araçların hiçbiri çarpışmalardan kaçamadı. Birlik test sonucunda sürüş asistanı ve otomatik fren sistemlerinin gerçek otonom sürüşlerin gerisinde kaldığını ifade ederek sürücüleri araç kontrolünü ellerinde tutmaları konusunda uyardı.

Tesla, eski çalışanına dava açtı!

Yaptığı testlerde Hyundai ve Subaru çarpışmadan kaçınamazken Tesla’ın otopilot sistemi köpük araba modeline çarpmadan önce yavaşlamakla yetindi.

Otonom araç teknolojileri beklenen ilgiyi görmedi

Yapılan testte üç model için dört görev belirlendi. Öncelikle test edilen araçlar aynı yönde hareket eden maket bir aracı sollamaya çalıştılar. İkinci olarak bir bisikletli modeli sollamaya çalışan araçlar testin devamında saatte 40 km/sa hızla karşıdan gelen bir araç karşısındaki fren başarısı denendi.

Tesla fabrikaları, COVID yüzünden bir süre daha kapalı kalacak

Son olarak da aracın önünden karşıdan karşıya geçen bir bisiklet sürücüsünden kaçınması test edildi. Test edilen üç araç da aynı yönde seyreden modelleri fark etmeyerek kazaya yol açarken karşılaşma testinde de araçlar maket araçlarla çarpışmaktan kaçınamadığı görüldü. Son testte sadece Tesla karşıdan karşıya geçen bisikleti fark ederek yavaşladı ancak durmadı.

Tesla eğlencenin dozunu

Tesla test sonuçlarına ilişkin yorum yapmazken Hyundai ve Subaru yetkilileri yaptıkları açıklamada müşteri güvenliğine yönelik verdikleri taahhütün gereği olarak Birliğin test sonuçlarını değerlendirmeye alacaklarını bildirdiler.

Apple M3 çipi için kolları sıvadı!