Ortak Altyapı Şirketi Duraklama Döneminde

T rk Telekom CEO su Dr. Paul Doany Vodafone CEO su Colman Deegan TELKODER Ba kan Yusuf Ata Ar ak Turkcell CEO su Kaan Terzio lu T rksat Genel M d r Yard mc s Abd lkad 1

TELKODER ülkemizde fiberi yaygınlaştırması beklenen Ortak Altyapı Şirketi’nin duraklama döneminde olduğunu, fazla büyük bir hedefle yola çıktıklarını açıkladı. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği olan TELKODER, ülkemizde fiber internetin yaygınlaşması alanında oldukça büyük öneme sahip. Turkcell, Vodafone, Turksat ve Türk Telekom  fiber altyapı sorununa çözüm bulmak amacıyla ortak altyapı şirketi kuracağını geçtiğimiz yıl açıklamıştı. TELKODER’in de içerisinde bulunacağı Ortak Altyapı Şirketi’nin henüz kurulamadığı ve duraklama döneminde olduğu açıklandı.

Ortak Altyapı Şirketi  Çok Büyük Hedef Koydu

3. Global SatShow fuarında konuşan TELKODER Başkanı Yusuf Ara Arıak, ”Büyük çalışmalar ve firmalar arası görüşmeler de yapıldı fakat şu anda bir duraksama dönemi geçiriyoruz. Daha pratik, daha kolay yollardan gitmek yerine çıtayı çok fazla yükselten bir hedef benimsenmeye çalışıldı, orada bir tıkanma var” dedi.

Açıklamanın devamında Arıak, ”Ortak altyapı dışında yapılması gereken işler de var. Turksat’ın imkanlarının kullanılabilmesini gerekiyor. Kimin elinde altyapı varsa bunun paylaşımının hemen başlatılması gerekiyor. Bunun regülasyona  da ihtiyacı yok. Bunun için gayret gösteriyoruz. Onun ötesinde yatırımların yapılmasında belediyelerin çıkardığı engellerin ortadan kaldırılması gerekiyor. İstanbul başta olmak üzere çok engelimiz var. Bunların yasal olarak çözülmesi gerekiyor.

”Çok Büyük Sermayeli Şirket Kurulmak istendi. Bu Bizce Doğru Değil”

”Çok büyük sermayeli bir şirket kurarak bütün Türkiye’de hareket etmek üzerine bir çalışma başlatıldı. Bizce bu doğru değil. Bunun önünde birçok başka engeller var. -Bunun detaylarına girmeyelim.- Başlangıcın elde bulunanların paylaşılmasıyla yapılması gerekiyordu ve Türksat’ın altyapısını da kullanmasıyla yapılması gerekiyordu. Bunlar en kolay, en para istemeyen, daha az sermaye isteyen işler, biz bunları yapamadık. Zorluklardan bir tanesi şu: Bir araya getirdiğimiz firmaların hepsi aslında birbirinin rakibi. O yüzden bir araya gelmeleri ve beraber çalışmaları kolay bir şey değil. Şimdi aşılmaya çalışılan şey aslında bu.

4,5G Bir Süre Sonra Tıkanacak. 5G ise Hayal

Normalde birbirinin rakibi olan firmaların beraber çalışmasındaki zorluk nedeniyle duraksama döneminde olduklarını belirten TELKODER Başkanı, ”Eğer bunları aşmazsak 4G, 5G hayal olacak. 4.5G dediğimiz ise bir süre sonra tıkanacak, 5G’ye geçilmesi mümkün değil. Dolayısıyla bu mutlaka aşılacak. Ben de ortak altyapının başarılması konusundaki ümidimi devam ettiriyorum. Bir mecburiyet var çünkü.” dedi.

God of War’da Türkçe dil seçeneği olacak mı?