Çalışma alanlarındaki nesnelerin interneti (Workspace IoT) sadece uç nokta cihazlar veya araçlarla tanımlanamaz. Tüm bu cihazların ve araçların kullanıcılarla, makinelerle, uygulamalarla, lokasyonla, iş akışlarıyla ve verilerle nasıl etkileşime geçtiğiyle de tanımlanmalıdır.
Günümüzde Amerika’da üç çalışandan biri Y kuşağına mensup, yani 2015’te 18-34 yaş arasında olan yetişkinler arasında. Bu kuşak, Amerikan iş gücünün en büyük bölümünü oluşturuyor. “Digital natives” yani dijital yerliler dediğimiz bu kuşak, iş gücüne katıldıkça “iş yapmanın” nasıl ve nerede olacağıyla ilgili beklentiler de evrim geçiriyor. Nesnelerin interneti uzaktan çalışmaya, ortak çalışma alanlarına, “BYOD-kendi cihazını getir” sistemine ve yeni, kişiye özel teknolojilere olan talep her kuruluşun bir kez daha düşünüp esnek kurallar oluşturmasına neden oluyor. Birçok kurumda teknolojik yaşam döngüsü kısalırken aynı zamanda işe yansıyan değer de artıyor. Mevcut ortamları benzeri görülmemiş düzeylerdeki yeni taleplerle dengelemeye çabalayan geleneksel IT departmanları için alınacak çok önemli çıkarımlar var.
Bütün sektörlerde, dünyanın dört bir yanında, birçok geleneksel ve şimdiye kadar başarılı olmuş iş modelleri artık hızlı değişimlere, aksamalara ve bazı önemli vakalarda mutlak tahribata maruz kalıyor. Bu durumun çok sayıda tanınmış örnekleri de var, örneğin; Netflix’in DVD kiralamayı bitirmesi, Uber’ın özel araç edinmeyi azaltması, Tesla’nın petrol endüstrisini endişelendirmesi gibi. Hızlı dijital dönüşüme yönelik girişimler, kendi iş modellerini yeniden tanımlamak ve yarışı önde götürmek isteyen birçok köklü kuruluş için artık varoluşsal bir öneme sahip.
Öngörüydü, gerçek oldu: Bulut ve Mobil öncelikli strateji
Bu süreçte sayıları sürekli artan birçok örnekte gördüğümüz gibi; şirketler bulut öncelikli ve mobil öncelikli stratejiler geliştiriyor. Bu stratejiler, hizmet olarak yazılım (SaaS) ve hizmet olarak altyapı (IaaS) çözümlerinin uygulanması veya bunlara geçişlerin yapılmasını kapsıyor. Zira düşük maliyet ve etkili ölçeklendirme bu çözümlerle mümkün. Mobil öncelikli strateji, çalışanların “her yerden çalışabilmeleri için” gereken uygulamalara ve verilere güvenli erişim sağlayarak, kişisel verimliliği yeni seviyelere ulaştırmaya odaklanıyor.
API Ekonomisi yeni iş kolu doğuruyor
Bu noktada; küresel dijital ilişkilerde (B2B veya B2C) tam olarak yer alabilmek için güçlü bir API stratejisi, önemli bir stratejik girişim olarak ele alınmalı. Özel uygulamaları genişleterek, SaaS yoluyla veya bu ikisinin kombinasyonuyla devreye sokulan, standartlaştırılmış arayüzleri etkinleştiren API’lar yenilik için bir katalizör; yeni müşteriler için bir cazibe merkezi; mobilite için bir aktivatör ve yeni iş akışları ve entegrasyonlar için bir köşe taşı görevi görebilir.
Bir zamanlar “Gölge IT” olarak adlandırılan ve geleneksel IT departmanlarının can düşmanı kabul edilen şey artık yaygın olarak benimsenmekte ve potansiyel “inovasyon sebepleri” olarak değerlendirilmekte. Şüphesiz ki “Gölge IT” sayesinde, işletmeler ve geleceği düşünen IT grupları arasındaki ilişkilerin yeniden tanımlanması için bir fırsat doğdu. İş süreçlerinde ustalaşmış iş kolu uzmanları gereksinimleri yönlendiriyor ve satıcılarla doğrudan etkileşime geçiyor. Bu değişim IT’nin kendi rolünü bir engelleyici değil; kolaylaştırıcı olarak yeniden düşünmesine sebep oluyor.
Ancak, geleceğin bulut yaklaşımında Çalışma Alanlarındaki Nesnelerin İnterneti (Workspace IoT) konseptini yeniden göz önüne sererek; her çalışanın yeni iş süreçlerini yönlendiren iş akışları üretebilmesini, mevcut süreçleri iyileştirebilmesini, uygulamaları işe entegre edebilmesini, yeni türden araçlar ve aygıtları devreye sokabilmesini sağlayan, kullanımı kolay çözümler öne çıkacak. Citrix de bu alanda çözümler sunmayı planlıyor. Tüm bunları yaparken Citrix’in amacı verimliliği artırmak olacak.
Citrix, uygulama ve verilerin güvenli dağıtımı konusuna nasıl bakıldığına dair kesinlikle yeniden düşünülmesi gerektiğine inanıyor. Citrix’in vizyonu; güvenli uygulama ve veri dağıtımında dünyanın en iyisi olmak.
Erdoğan’ın Başdanışmanı İnterneti ‘Ti’ye Aldı