Bazı bilim insanları, NASA’nın Mars’tan getireceği toprak numunelerinde insanlar için ölümcül olabilecek patojenler olmasından korkuyor.
Bir yandan NASA, bir yandan Çin’in uzay ajansı, Mars’a gitmenin planlarını yapıyor. Mars’a insanlı bir görev düzenlenmeden önce geçilecek aşamalardan biri de Mars’a yer araçları gönderip gezegenin yüzeyinden toplanan numuneleri Dünya’ya geri getirmek. Hatırlarsanız kısa süre önce gelen haberler, bunu başaran ilk ülkenin Çin olabileceğini göstermişti. Ancak bunu ilk başaracak ülke kim olursa olsun bu konuda oldukça dikkatli olması gerekiyor. Çünkü bilim insanları, uzay ajanslarının Mars’tan ölümcül patojenler getirmesinden korkuyor.
Scientific America’da yayınlanan makaleye göre bilim dünyasında pek çok kişi Kızıl Gezegen’den getirilecek toprak numunelerinde Dünya’da bulunmayan, haliyle hakkında hiçbir bilgimiz olmayan patojenler olmasından endişe ediyor. Hakkında hiçbir şey bilmediğimiz bu patojenlerin insanlar için ölümcül sonuçlar doğurmasından korkuluyor.
NASA’nın kısa süre önce düzenlediği forumda da bu konu gündeme geldi. Forumda söz alan katılımcılardan biri NASA yetkililerine seslenerek “Siz aklınızı mı kaçırdınız? Kesinlikle olmaz. Hiç bir ülke tüm gezegeni riski atmamalı.” dedi
NASA ise bu görevin insanlar ya da doğa için yok denecek kadar az risk taşıdığını savunuyor. NASA’nın bu görüşünü destekleyenlerin çoğunlukta olduğunu belirtmekte fayda var. Bilim dünyasındaki genel kanı, Kızıl Gezegenden getirilecek numunelerin risk taşımayacağı yönünde. Ancak az sayıda da olsa bilim insanının bu konuda endişeli olması, uzay ajanslarının bu konuda temkinli yaklaşması için yeterli olmalı.