Microsoft ve AMD, Nvidia’ya karşı güçlerini birleştirdi

123 11

Microsoft’un Azure platformu binlerce Nvidia GPU’su kullanırken, AMD ile iş birliği nereden çıktı?

Son aylarda yapay zeka konusunda adeta patlama yaşandı. Yapay zeka araçlarını kullanmayı sağlayan donanımda Nvidia’nın imzası var. Bu durum Nvidia’nın pazardaki yüksek payı, CUDA kütüphaneleri ve Tensor çekirdekleri sayesinde oldu. Tensor çekirdekleri yapay zeka hızlandırıcısı olarak görev yapıyor. Özetle durum şu anda böyle, ancak önümüzdeki dönemde değişiklikler olabilir. Nasıl mı? İşte yeni hikaye de burada başlıyor.

Yazılım devi, Azure platformu için binlerce Nvidia GPU’su kullanıyor. Fakat Bloomberg’in yeni haberine göre yazılım devi, yapay zeka yeteneklerini geliştirmek için AMD ile de çalışmaya başlamış. Fazla ayrıntı olmasa da, Microsoft‘un ürünlerindeki yapay zeka iş yükü performansını artırmak için AMD’ye destek verip, mühendislik kaynaklarıyla katkı yaptığı söyleniyor. Bloomberg, AMD’nin, Microsoft tarafından geliştirilen Athena isimli yapay zeka hızlandırıcısı üzerinde çalıştığını da ileri sürdü. Fakat bu iddia bir Microsoft sözcüsü tarafından yalanlandı.

microsoft

Yazılım devi, yapay zeka özelliklerini daha fazla ürününe yerleştirerek sunucu maliyetlerinden tasarruf etmeye çalışıyor. Mesela şirket, ChatGPT’nin normal versiyonundan daha pahalı olabilecek özel bir versiyon geliştiriyor. Bu özel sürüm yapay zeka modeli, işletmelere hitap edecek. Böylece yapay zeka modellerini çalıştırmak için gereken sunucu donanımı daha ucuza gelecek. Ayrıca sunulan hizmetler yapay zekayla daha iyi ve cazip hale getirilerek, hem mevcut müşteriler memnun edilecek hem de yeni müşteriler kazanılacak. Microsoft’un bu işten ne kadar kârlı çıkacağını önümüzdeki dönemlerde birlikte göreceğiz. Diğer taraftan Google rekabette geri düşmemek için önemli atılımlar yapıyor. Mountain View merkezli şirket, kendi hizmetlerine yapay zekayı dahil etmeye başladı.

Google CEO’su çalışanlarını kızdırdı