Microsoft, Kinect’in fişini çekti!

kinect

Sony ile konsol dünyasının en önemli isimlerinden biri olan Microsoft, 2010 yılında satışa sunduğu Kinect cihazının üretimini sonlandırdı.

Nintendo’nun Wii ile yakaladığı başarı Sony ve Microsoft’un da dikkatini çekmişti. Wii’nin harekete duyarlı kontrolcü sistemi, konsol dünyasında önemli bir adım olarak görülmüş ve diğer üreticileri de bu alandaki Ar-Ge çalışmalarını genişletmeye yönlendirmişti. Bir takım girişimlerin sonucunda Sony, PS Move ismini verdiği sistem ile karşımıza çıkarken, Microsoft ise Kinect isimli yeni bir teknoloji ile gündeme gelmişti.

Kinect, PS Move ve Wii’nin kontrol sisteminden farklı olarak ek bir kontrolcüye ihtiyaç duymuyordu. İnsan vücudunun kontrolcü pozisyonunu aldığı bu yeni sistem, ilk zamanlar hayli dikkat çekse de sonradan popülaritesini yitirdi.

Microsoft, 2013 yılında satışa sunduğu Xbox One ile Kinect’i de yenilemişti. Kinect 2.0, ilk versiyona oranla daha keskin hatlara sahip bir tasarıma ve daha hassas bir algılama sistemine sahipti. Fakat yeni Kinect’te oyun severleri heyecanlandırmaya yetmedi. İlk etapta Kinect’i Xbox One ile birlikte satan Microsoft, sonradan bu kontrolcüyü kutu içeriğinden çıkarma kararı aldı.

Geçtiğimiz gün Kinect’in tasarımcısı Alex Kipman ve Xbox’ın yetkili isimlerinden Matthew Lapsen, Kinect üretiminin tamamen durdurulduğunu açıkladı. Microsoft yetkilileri mağazalardaki stokların satışına devam edileceğini, dolayısıyla cihaz kullanıcıları için yazılım desteğinin de süreceğini belirtti. Açıkçası bu karar bizler için çok da büyük bir sürpriz sayılmaz.