Kaspersky ve INTERPOL’ün ortak çabaları, siber suçluların Latin Amerika’daki bir merkez bankasından fon çalmasını yani siber soygunu önlemeye yardımcı oldu.
Kaspersky uzmanları siber soygunu önledi. Saldırının farklı aşamalarından farklı grupların sorumlu olduğu bu tür saldırılar son birkaç yılda özellikle yaygın hale geldi. Bunlar başlangıçta kurbanların sistemlerine girenler, asıl saldırıyı gerçekleştirenler (örneğin verileri şifreleyip çalanlar), fidye talep edenler ve saldırının finansal tarafını yönetenler şeklinde ayrışıyor.
Kaspersky, ayrıca saldırganların üçüncü partilere kuruluşa erişimlerinin kanıtı olarak sundukları verileri de keşfetti. Çalınan bu verileri analiz eden uzmanlar, saldırganların uluslararası para transfer sistemleri de dahil olmak üzere Latin Amerika’daki bir merkez bankasının tüm altyapısına erişim sağlayabildiğini buldu. Kaspersky, daha fazla kötü amaçlı etkinliği önlemek için derhal INTERPOL’ü ve International Payments Framework’ü (Uluslararası Ödemeler Kadrosu) saldırı hakkında bilgilendirdi. Ortak soruşturmanın ardından bankanın kurumsal ağlarındaki tüm güvenlik açıkları kapatıldı ve ek saldırı fırsatları engellendi.
INTERPOL Polis Hizmetleri Genel Müdürü Stephen Kavanagh şunları söyledi: “Geçtiğimiz birkaç yılda hibrit ekipler tarafından gerçekleştirilen birçok fidye yazılımı saldırısı gördük. Ancak daha önce hedefleri ağırlıklı olarak ticari şirketlerdi. Kaspersky ile bölge ekonomisini etkileyebilecek bir saldırıyı önleyebildiğimiz için mutluyuz. Küresel toplumu etkili bir şekilde koruyabilmek, ancak uluslararası düzeyde etkili iş birliği yoluyla olur.”
Kaspersky Baş Güvenlik Uzmanı Sergey Golovanov da şunları ekledi: “Saldırganların merkez bankası altyapısına erişmelerine izin veren bir boşluk bulduğunu fark ettik. Bu tür saldırılara karşı koyarken hızlı hareket etme yeteneğiyle birlikte uluslararası iş birliği çok önemlidir. Bu yüzden saldırganların nasıl çalıştığına dair bilgi toplar toplamaz INTERPOL’e haber verdik. Böylesine iyi koordine edilmiş ve hassas bir iş birliği, saldırganları kuruluşa gerçek bir zarar gelmeden önce engellemeyi mümkün kıldı.”