Japon otomobilleri denilince, otomobilseverlerin aklında bazı cümleler dolaşır. “Sorunsuz”, “Yüksek Teknoloji Ürünü” gibi ifadeler bunların başındadır. Satış rakamları açısından Honda ve Toyota’nın gölgesinde kalsa da, bu Mazda için de doğrudur. Mazda 3 de, ikinci eldeki başarısıyla büyülüyor.
İlk kez 2004 yılında satışa sunulan Mazda 3, kendisine sadık bir hayran kitlesi yaratmayı başardı. Otomobil, özellikle şıklığıyla gençleri kendisine aşık edecek türden.Mazda Avrupa’da 1.4 L: 84 beygir 1.6 L: 105 beygir, 2.0 L: 150 beygir ,2.3 L MZR DISI Turbo: 260 beygir ve 1.6 Litre MZ-CD common-rail dizel: 109 beygirlik motor seçenekleri sunuyor.
Mazda’nın en çok satan motor seçeneği ise 105 beygirlik benzinli ünite oluyor. Batı Avrupa’da ve ülkemizde egemen olan motor için tüm beklentileri karşılıyor ifadesini kullanmak güç. Motor kendisinden beklenen performansı gösteremeyince; sürücü kısa aralıklarla vites değiştirmek zorunda kalıyor. Bu da benzin tüketimini ciddi şekilde yükseltiyor.
Japon otomobil iç malzeme kalitesi ise yeterli seviyede. Yine de rahatsız edici tıkırtılar oluşabiliyor. 100.000 kilometrelere ulaşan modellerde, direksiyon ve konsolda bile ciddi bir yıpranmadan bahsetmek mümkün değil. Yine de iç plastik kalitesinin daha yüksek olmasını dilerdik.
Mazda 3 serisinin hiç beklenmedik bir sorunu var: Pas. İnanılması güç ama arka aks taşıyıcıları ve karoserin yan kısımlarında 50.000 kilometrede bilepas izleri görmek mümkün. Bu da sorunsuzluğu ile göz kamaştıran Mazda için biraz şaşırtıcı oluyor.
Mazda, pas sorununun kozmetik bir problem olduğunu açıklamalarında ısrarla vurguluyor. Yine de bunlarla karşılaşmak can sıkıcı.
Mazda, pas sorunu hariç neredeyse mükemmel durumda bir araç. Zira fren ve şanzıman balataları 100.000 kilometrede bile fazla aşınmış durumda değil.
Performansı ile bir nebze eleştirdiğimiz Mazda 3 motoru, sorunsuzluk göze alınırsa zirvede yer alıyor. ne depo yatakları ne de mekanik aksam probleme rastlanabiliyor.
Maalesef Mazda da diğer Japon kardeşleri gibi içeriye, lastik ve hava sesi alıyor. Ancak bunun çok ciddi bir düzeyde olduğunu söylememiz imkansız.
Biraz daha kaliteli plastik kullanılmasını arzu ettiğimiz orta konsol, oyuncaklı yapısı ile teknolojiseverleri anında kendisine bağlıyor.
Otomobilin oturma pozisyonu, rahat bir sürüş sağlıyor. Ne var ki, arka camın yapısı nedeniyle geri parkta, sensörün şart olduğunu düşünüyoruz çünkü görüş açısı çok iyi değil.
Mazda’nın ilk 3 serisi Euroncap testlerinde 5 üzerinden 4 yıldıza layık görülmüştü. Bu da 2004 yılı için son derece yüksek bir puandı. 2009’dan itibaren üretilen tüm Mazda’lar ise Euroncap’ten tam puan almayı kolayca başarıyor. Tüm modellerde 6 havayastığı, ABS ve ESP standart.
Sorunsuzluk göz önüne alınırsa, pas sorununu bir kenara bırakırsak Mazda 3 için “zirve noktası” ifadesini kullanabilir. Ne var ki kozmetik olsun veya olmasın pas sorunu ve iç gıcırtılar can sıkıcı.
Direksiyon Başında Mesaj Atana Hapis Cezası