Mavi ışık filtresi ve koyu mod insan sağlığına zararlı!

koyu mod

Göz sağlığına iyi geldiği söylenen mavi ışık filtresi ve koyu mod seçeneklerinin insan sağlığına aslında zararlı olduğu ortaya çıktı.

Bilgisayarlarda mavi ışığı kesmek için eski CRT monitörlerin önüne bir mavi ışık filtresi konuluyordu. Bu çözümün maliyetli olmasının ardından Windows ve macOS için f.lux uygulaması çıkmıştı. Mevcut konumunuza göre gün batımında mavi ışık filtresini aktif ederek göz sağlığını koruyan bu uygulama, Apple, Google ve Microsoft’a ilham kaynağı olmuştu.

Apple, Google ve Microsoft, hem masaüstü hem de mobil işletim sistemlerine mavi ışık filtresini eklemişti. Göz sağlığını koruyan bu özelliği koyu mod takip etmişti. Göz sağlığına iyi geldiği söylenen bu iki özelliğin aslında hiç de öyle olmadığı bugün yapılan araştırma ile ortaya çıktı.

Dünyanın en çok satan telefonu açıklandı!

Manchester Üniversitesi’nin yapmış olduğu araştırmaya göre; insanlar mavi ışığa maruz kalmalı. Çünkü insan vücudu bu ışıktan etkilenip uyku döngüsünü buna göre ayarlıyor. Siz mavi ışık filtresi ve koyu modu aktif ettiğinizde vücudunuz yorulmuyor ve bu yüzden dolayı uyku döngünüz bozuluyor.

koyu mod

Uykuya hazır olmak için bu iki özelliğin kapatılması insanların uyku döngüsü için oldukça faydalı olduğu söyleniyor. Çıktığı günden beri iki modu da kullanan birisi olarak uyku düzenimin bozulduğunu fark ettim. Bu özellikleri bugünden itibaren kapatıp 1 ay boyunca gözlem yapacağım. Bakalım Manchester Üniversitesi’nin oldukça haklı olduğu bu araştırma gerçekten doğru mu çıkacak?


Mavi ışık filtresi ve koyu mod insan sağlığına zararlı!” hakkında 5 yorum

  1. Nasıl bi araştırma ulan bu ?? 40 bin yıldır insanlar telefonun mavi ışığı ile mi uyku düzenini dengeliyor? Velhasıl dünyanın en embesil milletisiniz. İtalyan aracı yerli diye yemek başkasına nasip olmaz.

  2. 40 bin yıldır insanlar telefonun mavi ışığı ile uyku düzenini dengeliyor dememiş
    uyku düzenini bozuyor demiş her şeye atlama rakun

  3. Yazılım geliştiriciyim günde 8-10 saate yakın bilgisayara bakıyorum, akşam saatlerine doğru gözümü açamayacak şekilde yoruluyordu gözlerim ve uyuyana kadar gözlerimi kısarak durabiliyordum. Doktora gittim ve durumu izah ettim mavi filtreli gözlük almamı tavsiye etti, 2 haftadır kullanıyorum çok faydasını gördüm.

  4. bende yazılımcıyım, telefonumda mavi ışık filtresi var. Bilgisayarımın parlaklığı kısık üstüne üstün mavi ışık koruyucu (BLUE CUT) gözlük kullanıyorum, uyku düzenimde problem yok 🙂

  5. Ben yazının içeriğinden neyi açacağız neyi kapatacağız, hangisi zararlı da öbürü yaralı gibi konuların hiçbirini anlamadım. Araştırmanın amacı neymiş. Bulguları neymiş, çıkardığı sonuç neymiş tane tane anlaşılabilecek şekilde tekrar yazılmalı bu konu…

    “Manchester Üniversitesi’nin yapmış olduğu araştırmaya göre; insanlar mavi ışığa maruz kalmalı. Çünkü insan vücudu bu ışıktan etkilenip uyku döngüsünü buna göre ayarlıyor. Siz mavi ışık filtresi ve koyu modu aktif ettiğinizde vücudunuz yorulmuyor ve bu yüzden dolayı uyku döngünüz bozuluyor.” deniyor fakat biz gün ışığını, mavi ışığı ya da bizi ayık tutan etkiyi gösteren ışığı sadece telefondan almıyoruz. Bu bağlamda telefonda söz konusu filtrelerin gün içindeki kullanım eğilimlerini bilmeden bir çıkarımda bulunamayız. Belki insanları çoğu gün içinde dark mode ya da mavi ışık filtresini telefonlarda kullanmıyordur. Hasılı, bence Manchester Üniversitesi’nin araştırmasını kendimiz inceleyebilmemiz için söz konusu araştırmanın adını sanını haberin bir yerinde yazmanız gerekecek… Böyle muğlaklıklarla bilim haberi zayıf yapılmış olur… Bilim haberciliği için singularityhub gibi örneklerden feyz almak gerek…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir