Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalar sonucunda insanlık Mars’ta yaşamı bulmaya hiç olmadığı kadar yaklaştı. Böylece Mars araştırmalarında bir adım daha ileriye gidildi. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen tüm detaylara birlikte bakalım.
Mars gezegeninde yaşam neredeyse bütün ülkeler tarafından araştırılmak isteniyor. Ancak fazlasıyla maliyetli ve tehlikelerle dolu olması bu durumu zorlaştırıyor. Şu anda sadece NASA, Avrupa Birliği Uzay Ajansı ve Çin gibi ülkeler Mars gezegeninde araştırmalar yapıyor. Ancak hepsi kızıl gezegenin yüzeyine iniş gerçekleştiremiyor.
Şimdilik sadece NASA ve Çin Uzay Ajansı buraya başarılı bir iniş yaptı. NASA’nın Curiosity ve Perseverance araçları ile Çin’in Zhurong aracı bu gezegende sürekli olarak yaşam bulmaya çalışıyor. Gelen son detaylara göre hiç olmadığı kadar buna yaklaştılar.
Mars’ta yaşamı bulmaya yönelik çalışmalar artırılıyor
Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda metan salınımı gözlendi. 2012 yılından beri 6 kez ortaya çıkan bu metan salınımı aslına bakacak olursak yaşamın en önemli belirtilerinden bir tanesi. Mikropların sindirim sürecinde salgıladığı bu tür gazlar Mars’ta tespit edildi.
Bu gazlar sayesinde kızıl gezegende yaşam olma ihtimali giderek arttı. Metan salınımının yıllar içerisinde 5 defa tespit edilmesi bilim insanlarını heyecanlandırdı. Özellikle Curiosity aracının hemen yanında böyle bir tespit yapılması çok daha fazla heyecan yarattı.
Mars’ta yaşamak artık mümkün olabilir
Yapılan çalışmalara bakıldığında Mars’ta yaşam arayışına yönelik önemli bir kaynak olma ihtimali ortaya çıktı. Metan gazının tespit edilmesi ve konumu ile ilgili çalışmalar makale şeklinde hazırlandı. Bilim insanları bu konuda hemfikir olursa yaşam bulma faaliyetleri metan gazı üzerinde yoğunlaşarak. Gelişmeler geldikçe aktarmaya devam ediyoruz.