macOS Mojave 10.14 tanıtıldı!

macOS Mojave 10.14

Apple, Mac modelleri için yepyeni özellikler ile gelen macOS Mojave 10.14 sürümünü tanıttı. macOS Mojave 10.14 özellikleri ve güncellemeyi alacak Mac modelleri haberimizde.

Geçtiğimiz yıllarda OS X adını iOS, watchOS ve tvOS ile uyumlu olması için macOS olarak değiştiren Apple, bu yıl karşımıza macOS Mojave 10.14 sürümü ile çıktı. macOS Sierra ve macOS High Sierra’da yaşanan performans sorunları çözmek için gelecek olan macOS Mojave, yeni özellikleri de kullanıcılarına sunacak.

macOS Mojave 10.14 özellikleri

Apple’ın bu yılın başında yazılım ekibine; yeni güncellemeler ile performans sorunlarının çözülmesi için talimat verdiği söylenmişti. Bu söylentiler doğru çıktı ve yeni macOS sürümü yenilikten çok performansa odaklandı.

Adını Kaliforniya’daki Mojave Çölü‘nden alan yeni macOS sürümü, dinamik duvar kağıdı ile dikkat çekiyor. Sabah, öğle ve akşam olmak üzere günün üç vakti Mojave Çölü’nün görüntüsü değişecek.

macOS Mojave 10.14

Güncelleme ile gelecek olan ve dikkat çeken bir yenilik ise karanlık tema. macOS 10.13 ile başlayan karanlık tema, şimdi sistemin tamamında kullanılabilecek. Özellikle yazılımcılar için XCode‘un karanlık tema ile kullanılması göz sağlığını korumak için büyük bir adım olacak.

macOS Mojave 10.14 6

Ekran görüntüsü almada Apple seviye atlıyor. macOS’te aldığınız ekran görüntüsünü iOS 11’deki gibi düzenleyebileceksiniz. Ayrıca ekranın görüntüsünü video olarak da kaydedebileceksiniz.

macOS Mojave 10.14 3

Apple’ın bir cihazda başla diğer cihazda devam et özelliği bu macOS sürümü ile seviye atlıyor. Continuity Camera isimli özellik sayesinde; iPhone’dan çektiğiniz fotoğrafı, o an düzenlediğiniz belgeye anında aktarabiliyorsunuz. Bir nevi iPhone’un kamerası Mac’in kamerası oluyor.

Finder ve masaüstü daha kullanışlı!

Daha çok Finder ve masaüstü iyileştirmeleri ile gelen macOS 10.14, Desktop Stacks adı verilen özellik ile karmaşıklığa son verecek. Desktop Stacks özelliği sayesinde masaüstündeki tüm belgeler tek tıklama ile gruplandırılabilecek. Örneğin; fotoğraflar bir yere ve dokümanlar bir yere ikon şeklinde sıralanabilecek.

macOS Mojave 10.14 1

Finder’a nihayet (!) galeri özelliği geliyor. Fotoğrafları ve dosyaları galeri modu ile açmadan büyük bir şekilde görebileceksiniz. Ayrıca hızlı eylemler sayesinde fotoğrafları seçerek PDF oluştur gibi hayat kolaylaştıran özellikler sunulacak.

macOS Mojave 10.14 2

Türkiye’de kullanımda olmayan ancak iOS 11 ile gelen Apple News uygulaması macOS’e ekleniyor. Güncelleme ile ayrıca Sesli Notlar uygulaması da Mac’lere geliyor. FaceTime konusunda ise iOS 12’de olduğu gibi 32 kişiye kadar konferans görüşmesi yapabiliyorsunuz.

Gelelim güvenlik ve gizlilik konusunda. Apple burada çıtayı Allahuekber Dağları‘na çıkarıyor. macOS 10.14 güncellemesi ile artık tüm verileriniz Mac’te saklanıyor. Donanımsal ve yazılımsal olarak 3. kişilerin Mac’inize müdahale etme şansı ortadan kaldırılıyor. Güvenlik konsunda tartışmasız piyasada en iyi olan Safari, sizi izleyen tüm 3. parti tracking servislerini engelleyecek.

iOS 12 tanıtıldı! İşte iOS 12 özellikleri!

macOS 10.14 ile Mac App Store da değişiyor. Yeni Mac App Store’un görünümü iOS 11 ile gelen App Store’a çok benziyor. Yeni Mac App Store sayesinde uygulama keşfetmenin de önü açılacak. Apple’ın Mac App Store ile iOS App Store’u birleştireceği söyleniyordu. Ancak Apple bunun mümkün olmadığını etkinlik sırasında açıkladı.

macOS Mojave 10.14 4

Son olarak macOS 10.14 güncellemesinin Eylül ayında indirime sunulacağını belirtelim.

macOS 10.14 alacak modeller

2011 başı veya daha yeni MacBook Pro

2015 başı veya daha yeni MacBook

2011 ortası veya daha yeni MacBook Air

2011 başı veya daha yeni iMac

2017 sonu iMac Pro

2013 sonu Mac Pro

2011 ortası veya daha yeni Mac Mini