Ortaya çıkan son detaylara göre kuraklık çip krizine neden olacak. Konu ile ilgili daha şimdiden bazı problemler başladı bile. İşte merak edilen tüm detaylar.
Tüm dünyada büyük sorunlar yaşanıyor. 2020 yılından beri neredeyse her gün çok kötü haberler alıyoruz. Son olarak küresel ısınma nedeniyle çip krizi ortalığı karıştırdı. Hatırlayacağınız üzere koronavirüs nedeniyle işçiler fabrikalara gidemedi. Artan vaka sayıları fabrikaların üretim konusunda neredeyse durmasına neden oldu.
Yaşanan tüm bu zorluklardan sonra kuraklık ortaya çıktı. Çip üretimi için son derece önemli olan su kaynakları ne yazık ki teker teker kuruyor. Bu durum fabrikaların adeta kullanılamaz hale gelmesine neden oluyor. Aylardır etkisini gösteren kuraklık dünya çip üretiminin büyük oranda aksamasını tetikliyor.
Kuraklık çip krizine yol açıyor
Muhtemelen ilk etapta pek bir bağlantı kuramadınız. Konunun daha net anlaşılması için şöyle açıklayalım. Çip üretirken milyarlarca transistör ürün olarak ortaya çıkıyor. Tüm sinyalleri birbirine bağlamak için çok sayıda metal katman ihtiyacı var. Bu ihtiyaçlar giderildikten sonra yüzey mutlaka düzenli olarak temizleniyor.
Tüm bu temizlik işlemleri ve yapılan soğutmalar nedeniyle su kullanılıyor. Fakat muson yağmurlarından sonra bile Tayvan gibi ülkelerde su rezervi azaldı. Bildiğiniz üzere Tayvan dünyanın çip üretiminin yarısından fazlasını gerçekleştiriyor. İşte tam da böyle bir nedenden dolayı su kıtlığı çip krizine neden oluyor. Qualcomm, Apple ve Nvidia gibi birçok şirket çip krizinden etkileniyor.
Tesla mikroçip sorunu nedeniyle üretimini durdurabilir: Dünya devleri teker teker gidiyor
Aklınıza gelebilecek neredeyse tüm sorunlar nedeniyle şimdilik çip üretimi askıya alındı. Hem Covid-19 hem de su kıtlığı bunu daha kötü hale getirdi. Bu sorunlara çözüm bulunamazsa çip krizi daha fazla derinleşecek. Peki siz yaşanan çip problemleri hakkında ne düşünüyorsunuz?