Kadınların yönettiği en iyi 10 film

the

#İŞBİRLİĞİ

Çağımızın seçkin mecralarından BBC, kadınlar tarafından yönetilen en iyi filmleri seçti. İşte kadın yönetmen imzası taşıyan en iyi 10 film.

Günümüzde yönetmen denildiğinde zihnimizde ilk olarak beliren isimlerin geneli erkek diyebiliriz. Fakat sinema tarihinde erkek yönetmenler kadar, kadın yönetmenlerin de hayli önemli bir rol üstlendiğini söylememiz gerekiyor.

Bu durum çağımızın seçkin mecralarından biri olan BBC’nin de dikkatini çekmiş durumda. Daha önce 21. yüzyılın en iyi 100 filmi, tüm zamanların en iyi 100 komedi filmi ve yabancı dildeki en iyi 100 film gibi listeler hazırlayan BBC, son listesinde ise kadın yönetmenleri odak noktasına aldı.

Toplamda 368 farklı eleştirmen, akademisyen ve festival programcılarının oylarıyla belirlenen kadınların yönettiği en iyi 100 film listesi yayınlandı. Oy verenlerin yarısının kadın olduğu listede pek çok farklı ülkeden, farklı isimler yer alıyor. Şimdi lafı daha fazla uzatmadan sizleri bu liste ile başbaşa bırakalım. İşte kadınların yönettiği en iyi 10 film ve tanıtım videoları.

Bu arada dip not olarak belirtelim. İlk 100 içerisinde yer alan Matrix’in yönetmenleri film çekildiğinde erkekti. Fakat sonradan iki kardeş de operasyon geçirerek kadın oldu. O yüzden The Matrix de ilk 100 içerisinde yer alıyor.

en iyi 10 film

Kadınların yönetmen koltuğunda oturduğu en iyi 10 film

10. Daughters of the Dust

Yönetmen: Julie Dash
Çıkış Tarihi: 1991