Japonya, Dünya’ya çarpma rotasında olan bir asteroiti saptırmak için bir uzay teknolojisi denemeye başladı. İşte tüm detaylar.
Japonya’nın Jaxaspace ajansı, Hayabusa2 uzay aracı ile, Dünya’ya doğru hızlı hareket eden bir asteroidi yakalayıp saptırabilmek için yeniden testlere başladı. 2014 yılında fırlatılan Hayabusa2 uzay aracı, 2018 yılında Dünya’dan 300 milyon km’den (900 milyon mil) uzakta olan, Ryugu olarak da adlandırılan 1999 JU3 asteroitine iki kez indi. Yaklaşık 18 ay boyunca uzay kayasını inceleyen uzay aracı ayrıca asteroidin yüzeyine saçmalar ateşledi ve fırlatılan örnekleri topladı; bunlar daha sonra 2020’de Avustralya Outback’e bırakılmak üzere bir kapsül içinde gönderildi.
Bilim insanları, uzay aracının bileşimi hakkında bilgi edinmek için uzay aracının gönderdiği örnekleri incelemeye devam ediyor. Bu arada Hayabusa2, yaklaşık 500 m çapında ve Dünya’dan 12 milyon km’den (8 milyon mil) fazla uzakta bulunan 2001 CC21 asteroitine yönelik 2026 yılına kadar uzatılmış görevine devam ediyor. 2031’de Hayabusa2’nin, Jaxa’ya göre yörüngesi Dünya’nınkiyle kesişen küçük okul otobüsü büyüklüğünde hızlı dönen asteroit 1998 KY26’nın yakınına uçması planlanıyor. Hedef de buradaki hasarı minimuma indirmek. Jaxa, bu büyüklükteki uzay kayalarının her 100 ila 1000 yılda bir Dünya ile çarpışması ve ciddi hasara yol açması nedeniyle bu asteroit üzerinde çalışmayı hedefliyor. Bu kapsamda Japonya da Dünya’ya tehlike oluşturabilecek sorunlarla ilgili kolları sıvamış durumda. Aynı motivasyonla benzer çalışmalar farklı ülkelerde de mevcut denebilir.
Yeni Apple Watch’lar Mevcut Saat Kordonlarıyla Uyumlu Olmayacak