iPhone 11 ile gelecek olan yenilikler

iphone 11

#İŞBİRLİĞİ

Apple’ın bu yılın son çeyreğinde tanıtacağı yeni nesil iPhone modelleri ne gibi yenilikler vaat edecek? İşte iPhone 11 ile gelecek olan yenilikler.

Akıllı telefon pazarının önemli isimlerinden biri olan Apple, yeni nesil iPhone modelleri için çalışmalarına çoktan başladı. Cupertino merkezli şirket geçtiğimiz yıl satışa sunduğu iPhone XS, XS Max ve XR modelleriyle hayal kırıklığı yaratmıştı. Bu hayal kırıklığının temel nedeni XS, XR ve XS Max modellerinin 2017’de tanıtılan iPhone X’ten çok da yenilikçi olmamasıydı.

Apple sadece teknik özellikler bakımından bazı güncellemeler yapıp yeni nesil iPhone modellerini satışa sundu. Fakat kullanıcıların Apple’dan beklediği bundan çok daha fazlasıydı.

Nitekim, yeni X serisi kullanıcılara çok birşey sunamayınca satış rakamları bazında da adeta çakıldı. Cupertino merkezli şirketin katı fiyat politikası, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu pek çok pazardan adeta silinmesine neden oldu.

Peki Apple bu pazarlarda hiç mi iPhone satmıyor? Elbette satıyor. Fakat iPhone X ve sonraki modellerin satışları pek parlak değil. Genelde satılan modeller iPhone 8 ve öncesi cihazlardan oluşuyor.

Peki tüm bu gerçekler ışığında Apple yeni nesil iPhone modelleri için nasıl bir hazırlık evresi geçiriyor? Bu yazımızda iPhone 11 modelleri hakkında sızdırılan bilgileri sizlerle paylaşacağız. Dilerseniz yavaştan başlayalım.

iphone 11 2

iPhone 11, 3 ana kamera ile gelecek

Öncelikli olarak kesin gözüyle baktığımız söylentilerden yola çıkalım. Son dönemde yeni nesil iPhone modellerinin 3 ana kamera ile geleceğine dair güçlü iddialar mevcut. Açık konuşmak gerekirse bu hamle bizler için çok büyük bir sürpriz olmayacaktır. Zira Huawei 3 ana kameraya sahip ilk modelini 2018’in başında satışa sunmuştu.

Yani Apple’ın neredeyse 2 sene gecikmeli olarak yapacağı bu hamle, çok da büyük bir yenilik sayılmaz. Zaten hali hazırda 4 hatta 5 ana kameraya sahip akıllı telefon modelleri mevcut. Dolayısıyla Apple’ın kamera tarafında kullanıcıları heyecanlandıracak yenilikler yapması biraz güç görünüyor.

İddialara göre iPhone 11 modellerinde bulunacak olan 3’lü ana kamera modülü kare şeklinde telefonun arka sol kısmına konumlandırılacak. Yani X serisi modellerin dikey olarak konumlanan çift kamera modülleri yerine, kare şeklinde yerleştirilecek 3’lü kamera modülü gelecek.

iphone 11 1

FaceID tasarım hamlesini kısıtlıyor

iPhone 11 ile ilgili en kritik nokta yeni tasarımı. Apple’ın yeni nesil iPhone modeli ile tasarım çizgisini değiştirmek istediği bir gerçek. Çünkü sektördeki rakipleri tasarım konusunda çağ atlamış durumdalar.

Katlanan ekranlar mı dersiniz, hem ön hem arkada çift ekranla gelen telefonlar mı dersiniz, delikli ekranla gelen modeller mi dersiniz…

Kısaca özetlemek gerekirse sektördeki üreticiler tasarım konusunda hergün yenilikçi adımlar atıyorlar. Böyle bir zamanda Apple’ın çentikli tasarımda diretmesi pek de zekice olmayacaktır. Zaten Tim Cook ve ekibi de bu durumun farkındalar.

Fakat yeni nesil iPhone modellerinde kullanılan FaceID tasarım anlamında Apple’ın elini kolunu bağlamış durumda. Çünkü FaceID için telefonun ön yüzünde geniş bir alan gerekiyor. Bu sebepten ötürü Apple çentik tasarımından vazgeçemiyor. Eğer Cupertino merkezli şirketin FaceID inadı iPhone 11 modellerinde de devam ederse, çentikli tasarımdan ötesi pek de mümkün görünmüyor.

iphone 11 3

TouchID geri mi dönecek

Gelelim iPhone 11 ile ilgili en kuvvetli söylentilerden bir diğerine. Apple’ın yeni nesil iPhone modelleriyle birlikte TouchID özelliğini geri getireceği konuşuluyor. Eğer böyle bir hamle gelirse muhtemelen FaceID rafa kaldırılabilir. Dolayısıyla tasarım konusunda Apple’ın zincirleri de kırılmış olur.

Apple’ın iPhone 11’de ekranın altına yerleştirilmiş yeni nesil TouchID ile kullanıcıların karşısına çıkma konusunda önemli adımlar attığı söylenmekte. Elbette bunların ne derece doğru olduğu şimdilik bilinmiyor.

Sonuç olarak yeni nesil iPhone modellerinin A13 yonga seti ile çok daha güçlü bir şekilde karşımıza çıkacağını biliyoruz. Fakat kullanıcıların güçten ziyade, yenilik istediğini yabana atmamak gerekiyor. Dolayısıyla X serisi çizgisinden gelecek yeni bir iPhone çok da başarılı olamayabilir.

Nokia 9 Pureview etkileyici özelliklerle geliyor