Bu iPad’ler artık güncellenmeyecek

ipados 17

Daha önce iPadOS 17‘le birlikte bazı iPad modellerine olan desteğin sona ereceği söylentileri çıkmıştı. Bu dedikoduları doğrulayan yeni bir rapor paylaşıldı. Hangi iPad’lere yazılım desteği bitiyor?

Fransız teknoloji sitesi iPhoneSoft’a göre Apple, iPadOS 17’de 1. nesil 9.7 inç ve 12.9 inç’lik iPad Pro’la birlikte 5. nesil iPad’e olan desteği kesecek. Eski tarihli raporlarda bu üç modelin ismi geçiyordu, yeni rapor eski iddiaları yineleyip, doğruluyor. Eğer bu söylentiler doğruysa iPadOS 17’le uyumlu modeller şu şekilde:

-iPad Pro (2017 ve sonrası)
-iPad Air (3. nesil ve sonrası)
-iPad (6. nesil ve sonrası)
-iPad mini (5. nesil ve sonrası)

ipados 17

Diğer yandan iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X’in de iOS 17 güncellemesinden yararlanmayacağı söyleniyor. iOS 17 ve iPadOS 17, A11 Bionic çip veya daha eski işlemcilerle çalışan birçok cihazla uyumlu değil. A5’ten A11’e kadar olan işlemcilere sahip iPhone ve iPad’lerde bootrom salt okunur çalıştığı için bootrom güvenlik açığı oluştu ve Apple da bu cihazlara güncelleme uygulayamadı. Bootrom açığı, bu cihazların jailbreak edilmesine ve kullanıcıların iOS dosya sistemini değiştirmesine de olanak sağladı.

iPadOS 17 ve iOS 17’de bir ilk olarak App Store’a gerek kalmadan uygulama yüklenebilecek. Gazeteci Mark Gurman, aylardır söylenen özelliği yeniden onayladı. Avrupa Birliği (AB), 1 Kasım 2022’de DMA (Digital Markets Act) adında yasayı hayata geçirdi. Bu yasa şirketlerin hizmetlerini ve platformlarını, diğer şirketlere ve geliştiricilere açmasını zorunlu tutuyor. 2024 sonuna kadar tüm şirketlere süre verildi. En çok etkilenen isim Apple oldu. Cupertino merkezli teknoloji devi, sadece App Store değil, Mesajlar, FaceTime, Siri ve daha fazlasında değişiklik yapacak görünüyor.

5 – 9 tarihleri arasında düzenlenecek olan WWDC 2023’te iOS 17, iPadOS 17, macOS 14, watchOS 10 ve tvOS 17’yi göreceğiz. WWDC’de ayrıca şirketin karma gerçeklik gözlüğü ve gözlüğün işletim sistemi xrOS’nin de açıklanması bekleniyor.

Apple’ın karma gerçeklik gözlüğü 2 saatlik kullanım sunacak