Amerika’nın en önemli mobil operatörlerinden T-Mobile rekor ceza yedi. Kullanıcıların internet hızını kasten yavaşlattığı ortaya çıkan firma 48 milyon dolar ceza yedi. Gelen ceza ülkemizde ceza verilemeyecek kadar kötü olan sabit internet hızlarını ve operatörlerin tekelini hatırlattı.
Günden güne artan mobil telefon trafiği özellikle 4G ile birlikte iyice artmaya başladı. Türkiye’den yıllar önce 4G teknolojisine geçen Amerika’dan ise ilginç bir haber geldi. Amerika’nın en büyük operatörlerinden T-Mobile aylık 17 GB’dan fazla mobil internet kullanan kullanıcıların hızlarını kasten yavaşlatırken yakalandı. Firma 2015 yılında ortaya çıkan durum nedeniyle tam 48 milyon dolar ceza ödemek zorunda kaldı.
Mobil internet için 17 GB’lık internet tüketimi sadece ülkemizde değil dünya genelinde yüksek bir değer. Aylık 17 GB ve üzerinde internet kullanan kullanıcılara altyapının bir kısmını sürekli işgal etmeleri nedeniyle gizli olarak yavaşlatma uygulayan T-Mobile, yaptığı sahtekarlık nedeniyle pek çok kullanıcı tarafından Amerikan’ın BTK’sı olarak nitelendirebileceğimiz FCC’e şikayet edildi.
Operatörlerin ücretini almalarına karşın yüksek altyapı kullanımını bahane ederek internet hızını yavaşlatması dünya çapında kabul edilemez bir durum. Altyapıyı sunmakla yükümlü olan bu firmaların yeni altyapı yatırımından kaçmak amacıyla ülkemizde de uyguladığı iddia edilen uygulama pek çok kullanıcının büyük tepkisine neden olmakta.
T-Mobile 2015 yılında müşterileri arasında aylık 17 GB ve üzerinde internet kullanan %3‘lük kesmin internet hızlarını kasten yavaşlatmış ve bu nedenle kullanıcı şikayetleriyle karşılaşmıştı. Amerika’da iletişim araçlarını denetlemekle yükümlü kurum olan FCC’in başlattığı soruşturma kapsamında ise durum doğrulandı ve T-Mobile’ın müşterin hızlarını haksız yere düşürdüğü ortaya çıktı. Bunun üzerine ise firmaya tam 48 milyon dolarlık ceza kesildi.
48 milyon dolarlık cezanın 35 milyon doları mağdur olan kullancılara, 7 milyon doları Amerikan hazinesine ve 5 milyon doları da Amerikan okullarına donanım ve malzeme desteği olarak verilecek.
Ülkemizde için de Emsal Teşkil Edebilir
48 milyon dolarlık ceza nedeniyle Amerika’da haksız kazanç sağlamaya çalışan diğer operatörler yaptıkları yavaşlatma uygulamasından vazgeçebilir. Firmaların devasa cezaları ödemek zorunda kalmak ve prestij kaybına uğramak yerine altyapıya daha fazla yatırım yapmayı tercih etmesi muhtemel görünüyor.
Ayrıca halen yurdun büyük kısmında mecbur bırakılan ADSL teknolojisi de altyapı yatırımlarının yapılmak istenmemesi ve mevcut düzen üzerinden maksimum kazanç elde edilmesinden kaynaklanıyor olabilir. Fiber yatırım ile masraf yapılmak istenenmemesi, yeni fiber döşeyecek firmalara belediyeler yoluyla bile engel olunması mevcut düzenin sonuna kadar korunmak istenmesinden kaynaklanıyor. Devletin en üst kademelerinin bile karşı çıktığı bu durum maalesef halen devam ediyor.