TP-Link 3G Mobil WiFi, 5200 mAh gücünde bir pili bulunan ve 17 saat kesintisiz çalışabilen taşınabilir bir 3G Modem Router cihazı. 3G Mobil WiFi’nin en büyük özelliği ise aynı zamanda bir Powerbank gibi çalışması.
TP-Link M5360, beyaz bir plastik çerçeve sayesinde ilk olarak bildiğiniz Powerbank ürünlerine benziyor. 100×44 mm’lik boyut taşınabilir 3G modem cihazlar için oldukça standart ölçüler. Yalnız 3 cm’lik kalınlık gerçekten sıra dışı. Tabi burada 5200 mAh’lik güçlü bataryayı hesaba katmak gerekiyor.
TP-Link 3G Mobil WiFi, her ne kadar bir Powerbank gibi görünse de, üzerinde bulunan OLED ekranı onu farklılaştırıyor. Bu ekranda pil’in durumu ve sinyal kalitesi gösteriliyor. Bu ekran, en aydınlık ortamda bile rahatlıkla okunabilmesi önemli bir avantaj.
Peki bu ürün tam olarak ne yapıyor? TP-Link 3G Mobil WiFi üzerinde bulunan SIM kart yuvasına bir SIM kart takmak suretiyle 3G İnternet bağlantısını dağıtabiliyor. Öyle ki TP-Link 3G Mobil WiFi ile gerçekleştirilen 3G bağlantı, kablosuz ortamlardan WiFi destekli cihazlara aktarılabiliyor. TP-Link, kutunun içinde Nano SIM ve Micro SIM adaptörlerini unutmadığını söylemeliyiz.
Her şey iyi ve güzel. Ama bu özelliği bilmenizde fayda var. TP-Link M3560, günümüzün standartları için oldukça başarılı. Ama yakın gelecekte bu ürünün yavaş kalacağını şimdiden söylemeliyiz. Sonuçta TP-Link 3G Mobil WiFi, UMTS ağında 21.6 Mbit/sn’lik bir Download hızına ulaşıyor.
Upload hızı teorik olarak 5.76 MBit/sn. Bunun anlamı HSPA+ standartlarına uyumlu olması. Günümüzde daha yüksek hız sunan DC-HSPA+ ne yazık ki desteklenmiyor. Test aşamasında olan 4G veya LTE ile bağlanmak TP-Link M3560 ile ne yazık ki mümkün değil. Ama birde iyi tarafından bakın. TP-Link 3G Mobil WiFi, benzer ürünlerle kıyasla çok daha ucuz. LTE teknolojisini destekleyen bu tarz bir ürün için çok para ödemeniz gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Entegre bulunan 802.11 b/g/n WLAN modülü 72 Mbit/sn’lik hızlara ulaşabiliyor. Beğendiğimiz bir özellik. TP-Link 3G Mobil WiFi’ya toplam 10 cihaz aynı anda bağlanabiliyor olması. Üzerinde bulunan Micro USB girişi ile şarj olan TP-Link M3560, ikinci bir USB yuvasından (5V/1A) akıllı telefon gibi harici cihazları şarj edebiliyor.
Ürünün kurulumu ise oldukça basit. Temel Network bilgisi olan herkes bu ürünü rahatlıkla kurabilir. TP-Link M3560’a Wifi üzerinde Web ara yüzünden bağlantı kurduktan sonra (cihazın arkasında kullanıcı ağ adı ve şifre yazıyor) kablosuz ağın adını veya şifreyi değiştirebiliyorsunuz. Web arayüzü oldukça basit tasarlanmış. Bu alanda veri miktarı, online süresi, pil durumu ve kullanılan mobil ağları görebiliyorsunuz.
Kuzey Kore ve ABD Savaşa Hazırlanıyor