Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız ve birçok gizli belgenin ifşa edildiği Snowden olayının ardından devletler güvenlikle ilgili çalışmalarını yavaş yavaş hızlandırmaya başladı. Çok yakında internetin ulusal bölümlere ayrıldığını görebiliriz.
Eski CIA ajanı Edward Snowden’ın açıklamaları internet üzerinden yayınlanmış ve gizli bilgilerin ifşası ile bazı devletler zor anlar yaşamışlardı. Snowden’in ifşaatları yabancı hizmetlerin kullanımını yasaklayan kurallara olan talebi daha da artırdı. Ülkeler, artık tek bir bayt bilginin dahi ağlarından çıkmasına izin vermek istemiyor. Bu istekler gitgide daha da güçlenirken, yasalarla getirilen kısıtlamalar da kaçınılmaz olarak teknik yasaklara dönüşecek. Bunu ise, muhtemelen yabancıların bir ülke içindeki verilere erişimini kısıtlamaya yönelik teşebbüsler izleyecek. Bu eğilimin daha da gelişmesi bir noktada mevcut internetin çökmesine ve düzinelerce ulusal ağa bölünmesine neden olabilir. Bu durumda, şüpheli ‘Darknet’ de gerçek anlamdaki tek dünya çapındaki ağ olacak.
Birçok ülke yabancı hizmetlerin kullanımını yasaklayan yasaları hayata geçirdi veya geçirmeyi planlıyor. Almanya, Kasım ayında, Alman makamları arasındaki tüm iletişimlerin ülke içinde kilitli kalacağını açıkladı. Brezilya ise, Florida (ABD) üzerinden geçeni kullanmamak için alternatif bir internet kanalı inşa etmeyi planladığı açıkladı.
Bunların yanı sıra kurumsal tarafta diğer güvenlik atılımları da dikkat çekmiyor değil. Birçok popüler internet hizmeti, kendi sunucuları arasında iletilen tüm verilerin şifrelenmesi gibi, kullanıcı verilerini korumaya yönelik ek tedbirlerin uygulanacağını açıklamış bulunuyor. Daha karmaşık koruma tedbirlerinin uygulamasına devam edilirken, muhtemelen kullanıcıların rakip web hizmetleri arasında seçim yaparken dikkate alacağı kilit unsurlardan da biri olacak.
Bilgisayar korsanları, güvenlik zincirinin en zayıf halkası olarak gördükleri bulut hizmeti çalışanlarını hedef alıyor. Burada gerçekleştirilecek başarılı bir saldırı muazzam miktarda verinin anahtarını siber suçluların eline verebilir. Veri hırsızlığına ek olarak saldırganlar, bilgileri silmek veya değiştirmekle de ilgilenebilir.
Snowden’in sızdırdığı bilgiler, devletlerarasındaki siber casusluğun amaçlarından birinin “dost” şirketlere ekonomik yardım sağlamak olduğunu ortaya koydu. Bu etken, başlangıçta şirketlerin rakipleri ile rekabet ederken geleneksel olmayan yöntemler kullanmasını engelleyen etik bariyerleri ortadan kaldırdı. Siber uzayın yeni gerçekliklerinde, işletmeler kendileri için bu tarz faaliyetler gerçekleştirme olasılığını da değerlendiriyorlar. Şirketler, ihtiyaca göre özelleştirilmiş siber casusluk hizmetleri sunabilen yetenekli bilgisayar korsanlarını içine alan organize gruplardan oluşan siber paralı askerler tutacaklar.
FBI, 100′den Fazla Hacker’ı Tutukladı!