Intel Pentium ve Celeron tarihe karışıyor

Intel Pentium

1993 yılından beri hayatımızda olan Intel Pentium ve Celeron markaları emekliye ayrılıyor. Bundan sonra bu işlemciler Intel Processor markası altında çıkacak.

Bir dönem Intel denince akla gelen ilk isimler Intel Pentium ve Celeron oluyordu. Özellikle Pentium işlemciler, bir dönem bilgisayar almak ya da toplamak isteyenlerin elde etmek istediği parçalar arasında yer alırdı. Ancak her alanda olduğu gibi işlemci dünyasında da devir değişince Pentium ve Celeron işlemcilerin pabucu dama atıldı. Onların yerini yeni nesil işlemciler aldı. Intel buna rağmen her iki markayı da canlı tutmuş olsa da sonunda kaçınılmaz oluyor. Intel Pentium ve Celeron markalarını emekliye ayırıyor. Bundan sonra onların yerini Intel Processor markası alacak.

2023’te çıkacak laptoplardan itibaren Intel Pentium ve Intel Celeron markalarının yerini Intel Processor markası alacak. Intel, bu değişimin, laptop alırken işlemcilere bakan kullanıcıların işini kolaylaştıracağına inanıyor. “Pentium’un şu modeli şu Celeron’dan daha mı iyi?” diye düşünmek yerine kullanıcılar tek bir marka altında toplanmış işlemciler arasında daha kolay seçim yapabilecek.

intel islemci

Elbette tüm Intel işlemcileri Intel Processor markası altında toplanmayacak. Intel; Core, Evo ve vPro markalarına odaklanmaya devam edecek. Core, Evo ve vPro her zamanki gibi amiral gemisi ürünlerde yer alacak. Intel Processor ise daha alt segment ürünlerin işlemcisi olacak.

Intel cephesinden gelen bu kararla birlikte Pentium markası 30 yıl sonra emekliye ayrılarak tarihe karışacak. İlk Pentium işlemci, 1993 yılında piyasaya çıkmıştı. O dönemde gelişmiş masaüstü bilgisayarlarda kullanılan Pentium işlemci, zamanla laptoplara da geçiş yaptı. Ancak çok çekirdekli işlemcilere geçilmesinin ardından Intel’ın 2006’dan itibaren Core markasına öncelik vermeye başlamasıyla birlikte Pentium da Celeron da arka planda kaldı ve orta segmente düşmüş oldu.

iPhone 14 alanlara Apple’dan önemli uyarı