İnsanlar tarih boyunca mutlu olmak için farklı şeyler deneseler de bizi gerçekte neyin mutlu edeceği bir araştırma ile ortaya kondu. İşte tüm detaylar.
“Pek çok psikolojik araştırma insanlar üzerindeki zihinsel sağlık sorunlarına ve acılarına odaklandı. Bu çalışmada bunun yerine insanların hayatlarını neyin güzel kıldığına baktı” diyen Espen Røysamb mutluluk için gereken formülü açıkladı. Røysamb, Oslo Üniversitesi’nde (UiO) Psikoloji Bölümü’nde profesör. Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü UiO’daki meslektaşlarının yanı sıra ABD’den Terrie Moffitt ve Avshalom Caspi ile işbirliği yaptı. Ayrıca diğer ülkelerdeki meslektaşlarından da yardım aldılar.
Bu işbirliği, dünyanın her yerinden kişilerin refahı ve yaşam kalitesi üzerine yapılan bir dizi çalışmanın sonuçlarını derlemelerine olanak sağladı. Araştırmacılar tüm insanların yaşam kalitesini etkileyen üç faktörü inceledi: Genetik: Miras aldığınız genler yaşam kalitenizin bir kısmını açıklayabilir. Araştırmacılara göre, tüm dünya nüfusu birlikte ele alındığında bu, yaşam kalitesinin yüzde 31-32’sini oluşturuyor. Benzersiz çevre: Bir diğer faktör, dünyadaki her bireyin yaşadığı yaşam öyküleri ve benzersiz çevreyle ilgilidir. Bu, yaşam kalitemizin yüzde 50’sine kadar etkileyebilir. Paylaşılan ortamlar: Üçüncü faktör, her bir ülkenin tüm vatandaşlarının yaşadığı ortak ortam. Bu, tüm insanların yaşam kalitesinin yaklaşık yüzde 20’sini etkiliyor.
Dünya Mutluluk Raporu her yıl yayınlanıyor. Bu raporda, uluslararası bir araştırma grubu hangi ülkelerin ulusal yaşam kalitesinin en yüksek olduğunu sıralıyor. Sıralama, katılımcı 157 ülkenin her birinden 1000 kişiden hayatlarını 1’den 10’a kadar derecelendirmelerinin istendiği bir ankete dayanıyor. Røysamb ve meslektaşları, insanların mutluluğunun yaklaşık yüzde 20’sinin her birimizin yaşadığı ülkeyle bağlantılı olabileceğini belirleyerek ilginç bir keşif yaptıklarına inanıyorlar. Bu kapsamda yaşadığınız ülke mutluluğunuz üzerinde çok etkili.
Acer Aspire C27 : Performansı ve kompakt yapısıyla dikkat çekiyor