İlk Özel Roket Rampası Yeni Zelanda’da Kuruluyor

satellite1

Uzaya insan, uydu veya kargo göndermek isteyenler bugüne kadar, devletlerin uzay ajansları tarafından inşaa edilen yarı askeri amaçlı roket rampalarını kullanmak zorundaydı.

Ancak, dünyanın 3D yazıcıda üretilmiş ilk roket motorunu inşaa eden Rocket Lab isimli özel firma, Yeni Zelanda’da satın aldığı araziye, dünyanın ilk özel ve ticari roket rampasını kuruyor.

satellite[1]

Şirketin amacı, bu rampa üzerinden devletlerin ve özel şirketlerin alt yörüngelere oturtmak istediği uyduları fırlatarak gelir elde etmek. Şirketin öngörülerine göre, çok yakın gelecekte, çok sayıda özel şirket ve ülke, giderek artan sıklıkta uyduyu yörüngeye oturtmak isteyecek. Ayrıca uzayda otel kurmaya hevesli Japon yatırımcılar gibi iş adamlarının varlığı da uzaya gitmek için gereken roket rampalarındaki trafiği çok arttıracak ve kısa süre sonra, az sayıdaki gelişmiş devletin elindeki roket rampaları bu trafiğe cevap vermek için yeterli olamayacak, üstelik de bu rampalardan roket fırlatmak çok yüksek maliyetli olacak. Dolayısıyla, rekabetçi fiyatlarıyla ve pratik teknolojileriyle özel roket rampalarının kısa dönemde büyük talep görmesi bekleniyor.

FujiFilm’in Aynasız Kamerası XT10’a Genel Bir Bakış