Huawei’nin yeni çıkardığı laptopunun parçalarına ayrılması, şirketin ambargoya rağmen nasıl böyle ürünler çıkarabildiğini ortaya çıkardı.
Amerika’nın sert yaptırımları sebebiyle bir dönem akıllı telefon pazarında silinmenin eşiğine gelen Çinli telefon üreticisi Huawei, 2023’te muhteşem bir geri dönüş yaptı. Şirketin geçtiğimiz yıl kullanıcılarla buluşturduğu yeni amiral gemisi akıllı telefonları Mate 60 ve Mate 60 Pro, kullanıcılardan büyük ilgi gördü. Öyle ki Mate 60 serisinin gördüğü yoğun ilgi yüzünden iPhone 15 Çin’de beklentilerin altında kaldı.
Şirketin devam eden ambargoya rağmen böylesine başarılı iki telefon çıkarmış olması dikkatler kaçmadı tabii. Nitekim şirketin bu telefonları nasıl üretebildiğini öğrenmek için bir soruşturma başlatıldı. Daha bu soruşturma tamamlanmadan Huawei bu kez de Qinguyan L450 adını taşıyan bir notebook çıkardı. Mate 60 serisi gibi bu laptop da normalde şirketin erişimi olmaması gereken teknolojiler barındırıyordu. Öyle ki bu durum Çinli çip üreticilerinin kayda değer bir atılım yapıp 5nm çipler üretmeye başlamış olabileceği ihtimalini gündeme getirdi. Ancak bu hafta ortaya çıkan yeni veriler, Çinli çip üreticilerinin böyle bir atılım yapmadığını, Huawei’nin başarısının ardındaki sırrın, Tayvan yapımı eski çipler olduğunu ortaya çıkardı.
Qinguyan L450’yi temin etmeyi başaran Tech Insights, bu laptopu parçalarına ayırıp bu parçaların nereden geldiğini kontrol etti. Bu inceleme sonunda, Qinguyan L450’nin Tayvanlı çip üreticisi TSMC‘nin ürettiği 5 nm’lik çipi kullandığı anlaşıldı. Ancak bu durum TSMC’nin gizli gizli Huawei’ye parça temin ettiği anlamına gelmiyor. Çünkü Qinguyan L450’de kullanılan TSMC çipi aslında şirketin 2020 yılında ürettiği eski bir çipin elden geçirilip güncele uyarlanmış bir versiyonu. Buradan da anlaşılıyor ki Huawei, elindeki eski çipleri modifiye edip günümüz teknolojilerine uyarlayarak yeni ürünler ortaya çıkarmayı başarmış. Mate 60’da da bu metot kullanılmış olabilir. Ancak şu an için Mate 60’ın durumu netlik kazanmış değil.