Huawei MateBook X Pro 2024 inceleme

huawei ks

#İŞBİRLİĞİ

Konu bir laptop olduğunda, benim için taşınabilirlik ve konforlu klavye tasarımı fazlasıyla önemli. Zira yalnızca ofiste değil, evde, hatta dış mekânlarda da yanımda taşıyıp ilk fırsatta kullanmayı isteyen biriyim. Bazen bir koltukta uzanmış, bazen de bir bankta oturarak bir şeyler okumayı ve yazmayı seviyorum. Dolayısıyla test için Huawei MateBook X Pro geldiğinde, ürünü deneyimlemek ve yorumlarımı paylaşmak için ekiptekilerden izin istedim, hatta onlar ofise gelmeden cihazı alıp direkt eve gittim!

Huawei MateBook X Pro, ilk bakışta ince tasarımıyla, ilk dokunuşta yumuşak dokusuyla, ilk erele alışta da hafif yapısıyla dikkatimi çekmeyi başardı. Tabii bu, 2024 model ürün. Geçtiğimiz sene 2023 modelini de deneyimleme şansına erişmiştim. Dolayısıyla ilk iş, eski cihazla yeni nesil cihazı karşılaştırmak oldu.

Huawei MateBook X Pro 2024, 1 kilodan daha hafif bir dizüstü PC. Sadece 980 gram. Üstelik, dokunmatik ekran mekanizmasına sahip olmasına rağmen! Bu gerçekten çok ciddi bir başarı ve tebriği hak ediyor. 2023 model ürün ise, 1.26 kilo ağırlıktaydı. Baktığımızda, Huawei’nin tasarımda ciddi bir iyileştirme gerçekleştirdiğini anlıyoruz.

1719924443518

Yine 2023 yılında satışa sunulan model, 15,5mm kalınlıktaydı. Bu 2024 model ise, 13.5mm kalınlıkta. Magnezyum alaşımlı gövde kullanan yetkililer, yumuşak doku hissi için özel bir kaplama malzemesi kullanmayı da ihmal etmemiş. Yani ciddi oranda daha ince! Tabii bu detaylar, 2023 modelinin kötü olduğu anlamına gelmiyor. Hâlâ çok iyi ama gerçek şu ki 2024 model çok çok daha iyi!

Ürünümüz lansmanda siyah, mavi ve beyaz olmak üzere üç farklı renkle boy gösterdi ama ülkemizde şu an siyah ve mavi renklerin satışta olduğunu belirtmemizde yarar var. Bu arada, beyaz rengi de çok beğendiğimizi eklememiz lazım. Gerçekten göze hoş geliyor ve bulunduğunuz hemen her ortamda şık bir stile sahip.

MateBook X Pro 2024, klavye tasarımı ve kamerasıyla kısa sürede kalbimi çalabildi

Hafif bir ürünün en güzel tarafı, haliyle onu kolaylıkla bir yerden bir yere taşıyabiliyor olmanız. Öte yandan, diyelim ki kanepede uzanmışken göğsünüzde konumlandırarak bir şeyler izleyebiliyor ya da okuyabiliyorsunuz. Uzun süreli deneyimlerde de göğsünüzde ciddi bir ağırlık, bir acı hissetmiyorsunuz. Ve evet, uzun süreli deneyimlerde, yük altında çalışırken de ciddi bir ısınma seviyesi yok. Hele de yaz aylarında olduğumuzu düşünürsek, Huawei bu noktada da dersini iyi çalışmış diyebiliriz.

Huawei MateBook X Pro 2024 inceleme

Bilgisayarımızın klavyesinin tuşları genellikle büyük, aralardaki boşluklar yeterli ve arka aydınlatma sistemi sayesinde de loş ortamlarda rahat kullanılabilirlik mümkün oluyor. Alt kısımdaki dokunmatik alan, diğer ürünlerde olduğu gibi yine çok hassas ve ufak dokunuşlarla yol almanıza yardımcı oluyor. “Peki klavye sessiz mi?” derseniz, evet, oldukça sessiz. Ofis ortamında, hatta bir kütüphanede çalışırken bile yanınızdakileri rahatsız etmeyeceğinizi düşünüyoruz. Zaten tuşların yumuşak kullanımlara imkân sunduğu da su götürmez bir gerçek.

Tabii Huawei, son yıllarda satışa sunduğu ürünlerin dokunmatik pad’lerine bazı ekstra özellikler de ekliyor. Örneğin ses açma kapama, çift tıklayarak ekran görüntüsü alma, ekran parlaklık düzeyini değiştirme ve daha pek çok işlemi sadece birkaç dokunuşla yapabiliyorsunuz. Bu bağlamda dokunmatik pad, standart amaçlarının çok ötesine geçebiliyor ve daha fazlasını yapabilmenizin önünü açıyor.

Huawei MateBook X Pro 2024 inceleme

Kamera kısmına gelirsek, 1080p çözünürlükte videolar çekebildiğimiz bir kameramız var ve iyi ışıklı ortamlarda tatmin edici bir kaliteye sahip. Öte yandan hem hoparlör hem de mikrofon sisteminin başarılı olduğunu, dolayısıyla internet üzerinden gerçekleştireceğiniz görüntülü görüşmelerde kolaylıkla hareket edebildiğinizi söylemeliyiz. Şirket, bu yeni üründe kamera güvenliğini de es geçmiyor. Cihazın sağ yan tarafında fiziksel bir tuş, mini bir sürgü var. Bunu çektiğinizde, kameranın da görüş açısı sıfırlanıyor ve kamerayı kullanmadığınız esnada “Acaba biri beni izliyor mudur?” şüphelerini geride bırakabiliyorsunuz.

Unutmadan, isterseniz kamerayı devreye alarak yüz tanıma sistemini aktifleştirebilir ve bu sayede dijital dünyanızı daha güvenli konuma getirebilirsiniz. Deneyimlerimiz esnasında, düşük ışık koşullarında olsak bile kameranın iyi çalıştığını ve kilidin kısa sürede açıldığını gördük.

Ve evet, Huawei, bu ürününde de hem işitsel hem de görsel tarafta çeşitli yazılımsal destekler sunuyor. Örneğin, hoparlör ve mikrofonların daha güçlü detaylar sunabilmesi için ince ayar yapabilirsiniz. 6 hoparlör ve 4 mikrofona sahip sistemin zengin işitsel detaylar sağlayabildiğini düşünüyoruz.

Kamera tarafında da arka plana blur atabilir ya da farklı bir görseli arka plan olarak belirleyebilirsiniz. Yüz detaylarınızı ve ışık düzeyinizi daha iyi konuma getirerek toplantılarda daha şık görünebilirsiniz.

3120 x 2080 çözünürlüklü, ince çerçeveli bir dokunmatik ekran

Huawei MateBook X Pro 2024’ün ekranı, 3120×2080 çözünürlük sunuyor. %93’lük ekran gövde oranı var ki bu başarılı bir değer. 120Hz tazeleme değeri sayesinde oyun oynama ve video izleme deneyimlerinde daha net, akıcı detaylarla karşılaşabilirsiniz. Ekranın yeterli bir parlaklık düzeyi var ve canlı renkler sunabiliyor.

1 milyona 1 kontrast değeri, maksimum 1000nit parlaklık değeri, 10 nokta dokunmatik kontrol gibi detayları sıralayalım.

Huawei’nin X-True ekran desteği sunduğu ilk dizüstü PC modeli olan ürün, profesyonel renk gamı gereksinimi duyan çalışanlar için de iyi bir seçenek. Fotoğrafçılık mı yapıyorsunuz? Adobe RGB tarafında iddialı bir ürünle karşı karşıyasınız. P3 video gamı ise video deneyimleri için önemli. sRGB ise web gezintileri için sunuluyor. Evet, bu üründe farklı ihtiyaçlar için farklı özellikler mevcut.

“Peki uzun süreli deneyimlerde gözlerin daha iyi korunabilmesi için bir destek sunuluyor mu?” diye soruyorsanız, cevabımız yine evet. TÜV Rheinland’ın Göz Konforu 3.0 sertifikasına sahip olan ürün, gözleriniz için dost. Öte yandan, ekranın yansıma önleyici bir filmle geldiğini de belirtelim. Bu, özellikle dış mekânlarda, güneş altındaki kullanımlarda daha iyi görüntüleme performansı elde edebilmeniz için önemli.

Biraz da dokunmatik mekânizmadan söz edelim. Evet, dokunmatik bir ekranımız var ve en ufak dokunuşları dahi algılıyor. Parmaklarınız nemli olsa bile (Hele de şu sıcak yaz günlerini göz önünde bulundurursak) bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyoruz. Dokunmatik mekânizmanın en güzel tarafı ise, cihazı konumlandırmanızın ve mouse ile kullanmanızın zor olduğu ortamlarda, bir nevi tablet kullanıyor gibi hareket edebilmenize imkân sunması.

Huawei MateBook X Pro 2024 inceleme

Huawei MateBook X Pro, Intel Core Ultra 9 işlemciyle geliyor

Bu işlemcinin kullanıldığı ilk 14 inç PC unvanına sahip olan ürün, Intel Evo sertifikasına da sahip. Kısaca açıklamak gerekirse bu sertifika, amiral gemisi olarak nitelendirebileceğimiz ve yüksek teknik özellikleri olan cihazlara verilen bir sertifika.

Deneyimlediğimiz laptopta 32GB RAM ve 2TB SSD depolama gibi yüz güldüren özellikler de bulunuyor. Grafik kartı tarafında da Intel’in Arc grafik çözümü kullanılıyor. Bu sayede dijital arşivleme, fotoğraf düzenleme, video montaj, dergi sayfa tasarımı gibi pek çok işlemi kolaylıkla yapabilirsiniz. Pek çok testimizde olduğu gibi bu cihazda da Adobe Premier ve Photoshop gibi programları performanslı bir şekilde deneyimleyebildik. Aynı anda birden fazla tarayıcı sekmesi açık, arka planda Spotify’da bir şeyler çalarken bir yandan Photoshop’ta görsel düzenleyip bir yandan da Premier’de video edit yaptığınızı düşünün. Evet, hepsi aynı anda açık olsa bile performansta ciddi bir düşüş yaşamıyorsunuz.

Peki ya oyun? Aslında bu oyun odaklı bir PC değil ama yine de boş vakitlerinizde, yüksek grafik gücü istemeyen platform ve bulmaca tipi oyunları bu bilgisayarda oynayabilirsiniz. Öte yandan, eğer bir retro tutkunuysanız, günümüzde klasik ünvanını almış pek çok oyunu da oynama şansınız var. Call of Duty’den tutun da Diablo 2’ye, Age of Empires 2’den tutun da Fallout 3’e kadar oldukça geniş ve keyifli bir yelpazeden söz ediyoruz.

Güçlü Wi-Fi sinyalleri, güçlü kablosuz bağlantılar!

Huawei, bu ürününde yeni 3D Metaline anten kullanıyor. Bu sayede güçlü sinyallerin alınabilmesi ve en iyi Wi-Fi deneyiminin sunulabilmesi mümkün oluyor. Eğer ev ya da ofisinzde iyi bir internet altyapınız varsa, bu dizüstü ile gerçekleştireceğiniz kablosuz bağlantı sonrasında yüksek boyutlu dosyaları kısa sürelerde indirebilecek, yüksek boyutlu dizi ve filmleri de donma yaşamadan online olarak izleyebileceksiniz. Eh, günümüzde internet kullanmayan kişi sayısı yok denecek kadar az. Özel hayatımızdan iş yaşantımıza kadar hemen her noktada internete ihtiyaç duyuyoruz ve Huawei MateBook X Pro da iyi bir araç.

Huawei MateBook X Pro 2024 inceleme

Daha ince, daha hafif ve aynı zamanda daha büyük pil kapasitesine sahip

Huawei MateBook X Pro 2024’te 70Wh pil var. Aynı zamanda 90 W SuperCharge Turbo hızlı şarj desteği sunuluyor ve hızlı şarj uyumlu adaptörü kutuda buluyorsunuz. Ürünü yalnızca 10 dakika şarj ederek 2 saate yakın kullanım elde edebilirsiniz.

Deneyimlerimiz esnasında, internet bağlantısı açık, ekran parlaklık değeri %60 ve ekran tazeleme değeri 60Hz’deyken…

Tek şarj ile yaklaşık 7 saatlik deneyim elde edebildik. Bu süreçte genellikle ofis uygulamalarıyla, mail’lerle ve internet üzerinden gerçekleştirdiğimiz araştırmalarla yol aldık. Daha ağır programlar ve oyunlar çalıştırırsanız, haliyle pil tüketimi hızlanacaktır. Ama işin güzel tarafı, adaptörün boyutları ufak olduğu için yanınızda taşıyabiliyor ve ihtiyaç duyduğunuzda kısa sürede enerji yüklemesi yapabiliyorsunuz. Böylece gün içinde neredeyse hiç kesintiye uğramadan yüksek performansla çalışabiliyorsunuz.

Huawei MateBook X Pro 2024 inceleme

Toparlamak gerekirse…

Huawei’nin dizüstü PC pazarında önemli bir oyuncu olduğu gerçek ve her sene hazırladığı ürün yelpazeleriyle ilgimizi çekmeyi başardığı da öyle.

Huawei MateBook X Pro 2024 için bir toparlama yapmam gerekirse, hafif yapısı ve ince tasarımıyla beğenimi kazandı. Bir yerden bir yere kolaylıkla taşıyabilmek, kullanışlı klavyesiyle işlerimi halledebilmek ve ihtiyaç duyduğumda da dokunmatik ekranından yararlanabilmek hani “Her şey bir arada emrinize amade” düşüncesi oluşturuyor diyebilirim.

Harika bir ekran, güçlü bir işlemci, geniş depolama imkânı ve güçlü kablosuz internet bağlantısı. Eh, daha ne olsun! Huawei MateBook X Pro, hem günümüz hem de geleceği düşünerek hareket etmek isteyenler için ideal bir amiral gemisi modeli!

Huawei MateBook X Pro 2024 inceleme

Mcdodo HP-3490 Type-C kablolu kulaklık ve 140w GAN5 Pro hızlı şarj adaptörü