Honda’nın hidrojen çalışmaları hız kazandı

Hidrojen

Hidrojen teknolojilerinin temeli olan yakıt hücresi sistemini geliştirmeye devam edecek olan Honda, 2024 yılında Kuzey Amerika ve Japonya’da GM ile ortaklaşa geliştirilen yeni nesil yakıt hücresi sistemine sahip bir FCEV modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Honda, hidrojeni birçok farklı alanda kullanarak karbon nötr bir toplum hayaline ulaşmayı amaçlıyor. Honda, 2050 yılına kadar tüm ürünlerinde ve kurumsal faaliyetlerinde karbon nötr hale gelmeyi hedefliyor. Tüm faaliyetleri kapsayan bu hedef doğrultusunda Honda, girişimlerinde elektrikle birlikte hidrojeni yüksek potansiyelli enerji taşıyıcılarından biri olarak konumlandırıyor. Honda, hidrojen teknolojisinin temeli olan yakıt hücresi sisteminin uygulamalarını, ürettiği hidrojen yakıtlı otomobillerin (FCEV) yanı sıra farklı uygulama alanlarında da genişleterek karbon salımını düşürmeyi planlıyor.

Hidrojen

Honda, karbon nötr bir toplumun gerçekleştirilmesine yönelik hidrojenin potansiyeline odaklanan ilk şirketlerden biri olmasıyla öne çıkarken; yaklaşık 30 yıldır hidrojen teknolojileri ile FCEV’lerin araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürütüyor. Honda, 2013 yılında beri yeni nesil yakıt hücresi sisteminin geliştirilmesi konusunda General Motors ile ortak çalışıyor.

Bu kapsamda Honda, 2024 yılında Kuzey Amerika ve Japonya’da GM ile ortaklaşa geliştirilen yeni nesil yakıt hücresi sistemine sahip bir FCEV modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. İki şirketin bilgi birikimi, teknolojik bilgisi ve ölçek ekonomisinin katkısı ile Honda’nın 2019 yılında ürettiği Clarity yakıt hücresinin maliyetinin üçte birine düşürülmesi ile ortaya çıkan bütçe, modelin diğer özelliklerindeki iyileştirmelerde kullanıldı. Bu gelişmeler ışığından gelecek vizyonunu da şekillendiren Honda, gelişmiş yakıt hücreli araçların kullanımının popülerliğini göz önünde bulundurarak gelecekteki yakıt hücresi teknolojilerine odaklandı. Honda, yakıt hücresi sisteminin geleneksel dizel motorlarla aynı düzeyde olmasını sağlayacak kullanılabilirliği ve toplam maliyeti hayata geçirmek için çalışmalarına devam ediyor.

Hidrojen

Diğer yandan Honda, geliştirdiği teknolojilerinin kullanılabileceği başka bir potansiyel alan olan uzayda da iş birliklerine imza atıyor. Honda, Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ile ortak araştırma ve geliştirme çalışmalarını duyurdu. Bu kapsamda 2022 yılında Honda ile JAXA arasında uzaydaki yaşam alanlarında elektrik sağlamak üzere tasarlanan “dolaşımlı yenilenebilir enerji sistemi” ile ilgili bir araştırma ve geliştirme sözleşmesi imzalandı.

Hidrojen

 

Honda, sıfır karbon hedefi kapsamında odaklandığı hidrojen teknolojilerini hayata geçirerek 2020’lerin ortalarında yeni nesil yakıt hücresi sistemi modüllerinin satışına başlamayı planlıyor. Honda, ilk satış planını yılda 2 bin adet olarak öngörürken; 2030’da 60 bin adede ve 2030’ların ikinci yarısında yılda birkaç yüz bin adede çıkararak satışları kademeli olarak artıracak.

Enerjiyi yüksek yoğunlukta depolayabilen ve taşıyabilen, depoyu hızlı bir şekilde doldurabilen hidrojenin, bu özelliklerinden dolayı, yakıt hücresi sistemini yoğun olarak kullanan büyük boyutlu mobilite ürünleri ve büyük ölçekli araçlar için bir güç kaynağı olarak etkili olması bekleniyor. Bu özelliklere ve güçlü yönlere bağlı olarak Honda, hidrojen çalışmalarının ilk aşaması için yakıt hücresi sistemi uygulamalarına yönelik dört temel alan belirledi. Honda, yakıt hücresi sistemini müşterilerin ürünlerine uyarlama çalışmalarının yanı sıra aynı zamanda satış sonrası bakım ve istikrarlı bir hidrojen tedariki gibi operasyonel destek de sunacak.

Apple ekran altı kamera konusunda ilk adımları atıyor!