Hindistan, TrueCaller’ı casus uygulama ilan etti!

truecaller

Bir tarafta dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip olan Çin, diğer tarafta ise güçlü nüfusu ile günden güne büyüme gösteren Hindistan. Bu iki ülkenin dünyanın en kalabalık nüfusa sahip 2 ismi olduğunu zaten biliyoruz. Pek bilinmeyen şey ise Hindistan’ın Çin’i potansiyel bir düşman olarak görmesi. Zira Hindistanlı yetkililer Çin kökenli pek çok uygulamayı kötü niyetli yazılımlar kategorisine dahil etti. Üstelik bunlar arasında İsveç kökenli TrueCaller uygulaması da bulunuyor.

TrueCaller, “Biz Çinli değil, İsveçliyiz”

TrueCaller ülkemizde de oldukça popüler olan bir uygulama. Bu uygulama sayesinde spam aramaları kolaylıkla ayırt edebiliyoruz. Hindistan’ın Çinli casus uygulamalar arasında gösterdiği TrueCaller, İsveç merkezli bir şirket. Peki Hindistanlı yetkililer neden İsveçli bir uygulamayı Çinli casus uygulamalar listesinde gösterdi? İşte bu kısım biraz muamma.

Zira bu durumun sebebini TrueCaller yetkilileri de bilmiyor. “Bu konu hakkında araştırmalarımız devam ediyor. Uygulamamızın tüm fonksiyonları izinlere tabidir” diyerek geçiştiriyorlar.

Bu arada dip not olarak belirtelim. Hindistan’ın casus uygulamalar listesinde, WeChat, Weibo, UC News ve UC Browser gibi global anlamda popüler olan isimler de bulunuyor. Hatta yetkilileri işi bir tık daha ileri götürerek, devlet için önemli pozisyonlarda bulunan kişilerin, Hindistan’da oldukça popüler olan Çinli Xiaomi’nin akıllı telefonlarını kullanmasını da istemiyor.

Pekala Çin, emperyalist bir politikaya doğru yol alıyor olabilir. Fakat Hindistan’ın yaptığı da biraz evhamlı davranmaya doğru kayıyor.

iPhone X’in etkisi uzun soluklu olacak