HDMI 2.1 teknolojisi, 10K çözünürlüğe kadar destek verebiliyor

hdmi 2.1 icerik

10K yada 8K çözünürlükler çok yakın gelecekte karşımızda olacak. Bu çözünürlükler için destek veren görüntü aktarım teknolojileri de bu durum karşısında kendini geliştirmeye devam ediyor.

Yüksek çözünürlüğe sahip içerikler hergün çok daha hızlı bir şekilde hayatımıza girmeye devam ediyor. Yakın gelecekte 8k veya 10k gibi çözünürlükler de standart haline gelecek. Görüntü aktarım teknolojileri ise bu değişime ayak uydurmaya çalışıyor. HDMI 2.1 görüntü standartı 10k içeriklere kadar destek verebilme imkanı ile kullanıcıların yüzünü güldürüyor.

HDMI 2.1 kendinden bekleneni fazlasıyla verebiliyor

HDMI 2.1 ile gelen en önemli özelliklerden birisi 48Gbps bant genişliğine ulaşılması. Ultra High Speed HDMI adını alan bu özellik sayesinde 8K videolar HDR ile birlikte hayat buluyor. Önceki seriler olan HDMI 1.4 standardında 10.2Gbps, HDMI 2.0 standardında ise 18Gbps bant genişlikleri bu konuda oldukça geride gözüküyor.

Yeni standart ayrıca  4K, 5K, 8K ve 10K çözünürlüklerde 50/60 ile 100/120Hz tazeleme oranlarına ulaşabiliyor. Bu durum izleyicilere yüksek derecede ayrıntıyı algılayabilme olanağı sunuyor. Bunun yanında kablolar için olan elektromanyetik çakışma durumu oldukça az olarak karşımıza çıkacak. Bu durumdan dolayı yakında olan cihazların görüntü kalitesi üzerinde negatif etkileri en aza indirgenmiş durumda. Ayrıca yeni standart geçmişe yönelik destek vermeyi unutmamış.

Oyuncular ve izleyiciler için birtakım özellikler de yeni standart dahilinde unutulmamış. Bunlar arasında; gerçek zamanlı sanal gerçeklik için hızlı kare aktarımı – QFT ,yırtılma ve gecikmeleri ortadan kaldıran değişken tazeleme oranı VRR, içerik gösterilmeden  önce boş ekran çıkmasına neden olan gecikmeyi iptal eden – QMS, ve otomatik düşük gecikme modu ve ALLM şeklinde söylenebilir.

Tüm bu olumlu tabloyla birlikte, 8k ve 10k çözünürlüklerin yaygınlaşması için ise 2020 yılı ve sonrası işaret ediliyor.

Samsung, 10nm üretim sürecinde yeni bir sayfa açıyor