Hangi Bitcoin Borsası Daha İyi

bitcoin

#İŞBİRLİĞİ

Son dönemin ilgi çeken konularının başında Bitcoin geliyor. Deneysel olarak başlatılmış bir projeyken, gerçek para birimlerinin dalgalı yapısı Bitcoin’i evrensel para birimi konumuna getirdi. Birçok ülkede Bitcoin ile ilgili yaptırım hazırlıklarına başlamış durumda.

Sanal dünyanın parası Bitcoin, dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir insana kolayca ödeme yapmayı sağlayan sanal bir para birimi olarak karşımıza çıktı. Bitcoin teknolojisi, ağ üzerinde çalışan bir yapıya sahip. Merkezi bir yapıya ve kuruma ihtiyaç duymadan aracıları ortadan kaldırılarak, paranın oluşumu ve transferi ortak bir yapıdan yapılmasını sağıyor.

Bitcoin’in tercih edilmesinin temel sebebi kendi paranızı madencilik yaparak kazanabiliyor olmanız ve üçüncü bir şahsın ya da kuruluşun onayına gerek kalmaksızın internet üzerinde bu işlemi gerçekleştirmeniz. Diğer ödeme şekillerine göre masrafların düşük olması, para arzı, yazılım ve sistem kullanıcılarının anlaşması üzerinden gerçekleştiği için, herhangi bir hükümet, banka, organizasyon ya da şahıs tarafından manipüle edilmesine engel oluyor.

Bitcoin’in mucidinin Satoshi Nakamoto olduğu tahmin ediliyor. Ancak Nakamoto’nun gerçek ismi olup olmadığı ve yaşayıp yaşamadığı bilinmiyor. 2009’da Bitcoin sistemini geliştiren Nakamoto, 2010’da izni kaybettirdi. Nakamoto’nun hakkında bilinen tek şey Bitcoin’i bulan kişi olduğu. Gerçek kimliği bilinmese de hakkında bir hayli spekülasyon mevcut. İddialara göre Satoshi Nakamoto, matematik dâhisi ve gizlilik, kimlik denetimi, bütünlük gibi bilgi güvenliği kavramlarını sağlamak için çalışan matematiksel yöntemler geliştiren kriptografi alanında uzman.  Nakamoto’nun sırra kadem basmasının ardından görev Gavin Andresen’e geçmiş durumda.

Kimlikler Gizli

Kişilere kimliklerini açıklamadan para transferi yapma imkanı sunan Bitcoin,  kişilerin mal ve hizmet alımlarında da kimliklerin açıklanması gerek duymuyor. İnternet üzerinde oluşturdukları sanal cüzdanlarda, kişisel bilgilere ihtiyaç duymadan Bitcoin paraları saklanıp transfer edilebiliyor. Bitcoinlerin dolaşıma girmesi sistemin kullanıcılarına bağlı. Sanal madencilik yoluyla elde edilen Bitcoin, 16 haneli bir şifreyi çözen kişilere 25 Bitcoin hediye ediyor ve her 16 haneli şifreyi çözdüğünüzde 25 Bitcoin katlanarak artıyor. Böylece dolaşımdaki Bitcoin sayısı da artıyor.

Bitcoin madenciliği Bitcoin ağının işlemleri onaylaması amacıyla bilgisayarlara matematik işlemler yaptırmak ve güvenliği artırmak anlamına geliyor. Yaptıkları işin ödülü olarak Bitcoin madencileri onayladıkları işlemlerin faturalarını ve yeni oluşturulan Bitcoinleri toplayabiliyorlar. Madencilik, ödüllerin ne kadar hesap yapıldığıyla doğru orantılı olduğu özelleşmiş ve rekabetçi bir piyasa. Bütün Bitcoin kullanıcıları madencilik yapamaz ve para kazanmanın kolay bir yolu değildir.

Bitcoin sistemi ilk kurulduğunda 21 milyon Bitcoin’in dolaşıma gireceği açıklanmıştı. Bu sınırlı yapıda şuan için 8,5 milyonun üzerinde Bitcoin’in dolaştığı tahmin ediliyor. Dolaşıma girmeyen Bitcoin’lerin miktarı azaldıkça Dolar, Euro ve Çin Yuanı karşısında değeri artıyor. Bitcoin, yapılan ödemelerin doğrulanması için açık anahtarlı şifreleme, noktadan-noktaya ağ bağlantısı ve proof-of-work gibi teknolojiler kullanılıyor.

Noktadan Noktaya Erişim

Bitcoin, Bittorent ağlarına benzer şekilde noktadan-noktaya dağıtık bir ağ özelliği gösteriyor. Bu ağda gerçekleşen ödemeler diğer noktalara anında ulaşıyor, böylece hangi adresten hangi adrese ödeme yapıldığı kayıtlara geçiyor. Bitcoin ödemeleri, ödemeyi yapan adresten alıcı adrese imzalanarak gönderiliyor. Böylece eklenen Bitcoinler birden fazla kere harcanamıyor. Her bir blok üzerinde yüksek işlem gerektiren bir hash algoritması uygulanarak, belli bir sıfır sayısıyla başlayan ifadenin bulunması isteniyor.

Her bir işlem bir veya iki saat içinde meydana gelirken, blok zincirini uzatmaya devam eden büyük işlem gücü tarafından işlem sonunda kilitleniyor. Her bir blok kendisinden önce gelen son bloğun da hash ifadesini içeriyor. Böylece bozulması oldukça zor (% 51 saldırısı hariç) bir blok zinciri oluşuyor. Hash oranı Bitcoin ağının işlemci gücünün ölçme birimidir. Bitcoin ağı güvenlik amacıyla aşırı matematiksel işlemler yapmalıdır. Ağın 10 TH/s hash oranına varması saniyede 10 trilyon hesap yapabilmesi anlamına geliyor. Bitcoin bu teknolojileri kullanarak, herkesin kullanabileceği hızlı ve son derece güvenilir bir ödeme ağı sağlıyor.bitcoin

Hükümetler Tedirgin

Bitcoin’in işlem hacminin artması hükümetlerin bu konudaki tavrını ortaya koymasına neden oldu. Kayıt dışı ekonominin önüne geçmek isteyen hükümetler Bitcoin’den rahatsız ve bunu da dile getiriyorlar. Bu ülkelerin başında Çin Halk Cumhuriyeti ve İskandinav ülkeleri geliyor.

Bitcoin transferinin yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştiren Mt.Gox, son skandallarla birlikte başarısız bir dönem geçiriyor olsa da, hala saygın Bitcoin borsaları mevcut ve faaliyetlerine devam ediyorlar. CEX.IO ve GHash.io, Bitstamp, Coinbase, Kraken ve Mt. Gox. gibi çevrimiçi Bitcoin servisleri hizmetlerine devam ediyor. Son 6 ayda Bitcoin değerleri 400 dolar ve 1100 dolar arasında dalgalanma yaşansa da Bitcoin toplumda değişim için temel bir güç olama niteliğinde. Bizde hemen işlem yapabileceğiniz Bitcoin borsalarını sizler için değerlendirmeye aldık.

CEX.io

Eşzamanlı GHS (gigahash) ticareti, Bitcoin madencilik için emtia borsaları ve bir platform görevi gören CEX.io, 2013’ün başında hizmete girdi. Bitcoin için hash gücü alıp satabileceğiniz CEX.io, hash gücüyle birlikte Bitcoin üretimine de başlamanızı sağlıyor. CEX.io, Bitcoin madencileri için hisse ve emtia ticareti sistemi sunuyor.

İşin tamamlandığını kriptografik Bitcoin defterlerine işleyen CEX.io, süreç sonunda yeni Bitcoinler üreterek madencilere sunuluyor. Daha zor hesaplamalar yaparak daha çok Bitocin kazanmanıza imkân sağlayan sistemde, kazandığınız Bitcoinleri paylaşabiliyorsunuz ama hesaplamalar zorlaştıkça, hisse değerleriniz azalıyor. Artık sektör haline gelen Bitcoin içerisinde  CEX.io, en büyük madencilik havuzlarından biri haline gelmiş durumda. Bitcoin gücünün neredeyse yüzde 42’si artık CEX.io’nun havuzunda.

GHash.io

Ghash.io, dünyanın en büyük Bitcoin madencilik havuzlarından biri. 2013’de pazara giren Ghash.io, Bitcoin ağı içerisinde yüzde 30’dan fazla hashing gücü üretiyor. Bitcoin ağı içerisindeki en büyük havuzlardan biri olan Ghash.io,  havuzlar içerisinde birinci sırada yer alıyor. 7/24 teknik destek sağlayan havuza girişi için komisyon alınmazken, elde edilen bitcoinler havuz içerisinde paylaştırılıyor. Merkezi Hollanda’da bulunan madencilik havuzu, CEX.io ile aynı hesap üzerinden faaliyet göstermenize izin veriyor.

Bitcoin ticaretiyle madenciliği birleştiren Ghash.io havuzu, CEX.io’nun  GHS (madencilik gücü) ihtiyaçlarına cevap vererek gücün aktarılmasını sağlarken, karşılığında yeni Bitcoinlerin madenciliğinin ortaya çıkarılmasına destek veriyor.

GHash.io kendi donanım ve uzaktan çalışan bireylerin bu ikisini de kullanan bir yapıya sahip. Bu durum bitcoinler için güçlü bir kaynak oluşturulmasını sağlarken, son dönemde ortaya çıkan hileli işleler, Bitcoin camiasında endişe yaratmış durumda.

Bitstamp

Bitsamp, Avrupa merkezli Bitcoin dönüşüm hizmetleri sunuyor. İngiltere’den yönetilen şirket Slovenya’de yer alıyor. Bitstamp’in başında CEO Nejc Kodric ve şirketin 2013’den bu yana ortağı olan Demijan Merlak görev yapıyor. Faaliyetlerini Slovenya’da sürdüren Bitstamp, 2013’de faaliyetlerini İngiltere’ye kaydırdı. Gözünü Avrupa merkezli Bitcoin değişim sistemi sunan Bitstamp, Mt.Gox ‘un ABD’de yaptığı işlemleri Avrupa’da gerçekleştiriyor. Kazanılan Bitcoinler, Bitstamp üzerinden güncel kurlara göre Euro ya da Dolara çevrilebiliyor.

Avrupa bankaları Bitcoin kabul ettiği için, paralarınızı düşük ücretlerle banka hesaplarına transfer etmenizi sağlayan Bitstamp, oldukça hızlı ve güvenilir bir yapıya sahip. İngiltere’ye taşınmasının ardından sıkıntılar yaşan Bitstamp, İngiliz yasaları Bitcoin’i değer olarak kabul etmediği için büyük sorunlarla karşılaşsa da, tekrar Slovenya’ya dönerek Avrupa birliği Euro sistemine dâhil oldu. Hem bankacılı işlerini hem de Bitcoin transfer işlemlerini çabucak gerçekleştiren Bitstamp, 2014 Şubatında büyük bir saldırıya uğrasa da çabucak toparlanmayı başardı. Eğer Bitcoinlerinizi Dolar ya da Euro’ya çevirmek istiyorsanız, Bitstamp başarılı çözümlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Coinbase

Coinbase Bitcoins fon aktarımını sunan ama PayPal’a benzer bir ödeme sağlayıcısı. San Francisco merkezli şirket, Bitcoin alım satım işlemlerinin yanı sıra, güncel kur üzerinden de işlemler gerçekleştiriyor. Bir tüccar ve bir platform olarak, bankanıza aboneliklerinizi, raporlamalarınızı ve günlük fonlarınızı sunuyor. Ayrıca, web siteniz için gömülebilir ödeme unsurları da sunuyor ve geri çağrılar yoluyla da işlemleri tamamlamanızı sağlıyor. Müşteriler kolayca kendi parasıyla Bitcoin satın alarak ödeme yapabiliyor ve Coinbase kote miktarını dolar olarak alabileceğinizi garanti ediyor.

Coinbase veya BitPay gibi bir ödeme sağlayıcılarının cüzdan servisi olarak bitcoin borsalarından farkı, gerçek zamanlı trade özelliğinin bulunmamasıdır. 1 milyondan fazla müşterinin cüzdan hesaplarının bulunduğu Coinbase’de, 27 bin tüccar ve ABD bankalarıyla entegrasyon gibi birçok özellik sunuluyor. Coinbase, yapılan işlemlerden yüzde 1 oranında komisyon alınıyor.

Kraken

Kraken müşterilerini talepleri doğrultusunda kripto akçe olarak da adlandırılan Forex platformudur. Hesabınıza yüklediğiniz Euro ve Dolarla Bitcoin alabilmenizi, Bitcoinlerinizi satabilmenizi, litecoin işlemleri ve son olarak da doge coin alıp satabilmenizi sağlıyor. Döviz ticareti Euro ile sınırlı olsa da Kraken,  sunduğu geniş analiz araçlarıyla gündemi ve yenilikleri yakından takip etmenizi sağlıyor.

Nasıl Kullanılır?

Tüm hizmetlerin düzenlemeleri Antilaundering regülasyonlarına göre ayarlanmış durumda. Bitcoin işlemleri özellikle işletmeciler için, kapsamlı kimlik bilgileri gerektiriyor. Daha ayrıntılı onay seviyeleri manuel işlemelerin dahil edilmesiyle, işlemlerin birkaç gün içerisinde halledilmesini sağlıyor.

Yeni bir kullanıcı olarak sadece bilgisayarınıza veya cep telefonunuza yükleyeceğiniz bir cüzdan seçmeniz gerekiyor. Cüzdanınız yüklendiğinde ilk Bitcoin adresinizi oluşturacak ve ne zaman gerekirse yeni adresler oluşturabileceksiniz. Bitcoin adreslerinizden birini arkadaşlarınıza verebilirsiniz ki size ödeme yapsınlar veya tersi olarak arkadaşlarınız size adreslerini verirlerse siz de onlara ödeme yapabilirsiniz. Aslında mantığı e-postaya benziyor. Yani artık yapmanız gereken tek şey birkaç bitcoin almanız ve onları güvende tutmanız.

Bitcoinler günlük hayatımıza da yavaş yavaş girmeye başladı. Mobil platformlarda basit iki adımda ödemenizi tara ve öde yöntemiyle alış veriş geçekleştirebiliyorsunuz. Kartınızı okuyucudan geçirmek, PIN kodu girmek ya da bir şey imzalamaya gerek duymadan Bitcoin ödemesi alabilmeniz ya da ödeme yapabilmeniz mümkün. Bitcoin ödemesi alabilmek için tek ihtiyacınız olan Bitcoin cüzdan aplikasyonundaki QR kodu göstermek veya NFC teknolojili akıllı telefonla taramasını sağlamak. İşte bu kadar basit.

ASUS PA248Q ProArt Monitör İnceleme