Güneş Enerjisiyle Çalışan İHA Geliştirildi

İHA

Türkiye geliştirdiği İHA’ları, daha da kullanışlı hale getirmek için TÜBİTAK içerisinde çalışmalarına devam ediyordu. Son yapılan açıklamalarda güneş enerjisiyle çalışabilen formata İHA’ları getirebildiklerini bildirdiler.

Casusluk ve keşif için kullanılan İHA’lar, Türkiye için çok önemli. Sadece birkaç büyük devletin geliştirdiği insansız hava araçları, Türkiye’de de üretilmektedir. Büyük bir gurur veren bu durum, başka alanlarda çalışmalara da vesile olmaktadır. 200 bin TL civarında destekle üretilen güneş enerjili İHA’lar, alanında öncü bir çalışmadır. İHA’lar güneş enerjisinden yüzde 30 oranında şimdilik yararlanıyor. Ancak yüzde yüz güneş enerjisiyle çalışacak İHA için kollar da sıvandı. Kalkış ağırlığı 18 kg. olan İHA, bataryasıyla havada 90 dakika kalabiliyor. Güneş enerjisini de kullandığında bu süre 120 dakikaya çıkabiliyor. İHA otomatik platu sayesinde kendisine yüklenen lokasyonları kolayca buluyor.

İHA

İHA’lar üzerinde yeni çalışmalara geçtiklerini bildiren TÜBİTAK, üzerinde ki güneş panellerinin daha kaliteli hale getirilmesi halinde, yüzde yüz güneş enerjili İHA’ları geliştirebileceklerini söyledi. Türkiye Cumhuriyeti çok şükür kendi İHA teknolojilerini hayata başarılı şekilde geçiriyor. Mini İHA’lar TSK içerisinde aktif olarak kullanılmaktadır. Uzun menzilli ve havada 2-3 saat kalabilen İHA’larda geliştirildi. Şimdi Vestel ve Baykar’ın üzerinde çalıştığı taktik amaçlı ve 25 bin fit yükseklikten uçan havada 12 saat kalabilen karayel ve çaldıran projelerinin gelişmesini bekliyoruz.