Güle Güle Windows Server 2003!

Server2003

Windows Server 2003 on iki yılı aşkın bir süredir pek çok işletmede önemli görevler üstlendi ama artık misyonunu tamamlıyor. Şimdi güvenlik riskleri ile karşılaşmadan, veri kayıpları yaşamadan Windows Server 2003 e veda edip bir üst sürüme yükseltme zamanı.

Microsoft’un Server sistemler için geliştirdiği işletim sistemi Windows Server ile 2000 yılında tanışmıştık. 2003 yılında yenilenen arayüzü ile Windows Server 2003 karşımıza çıkmıştı. Halen bir çok işletmenin kullandığı Windows Server 2003 için Microsoft daha fazla güncelleme dağıtmayacağını açıkladı.

windows server 2003

Peki şimdi ne yapmak gerekiyor? Güncelleme gelmemesi şirketimizi dış saldırılara açık hale mi getirir? 

Bu soruların cevabını vermek oldukça güç lakin; Windows Server gibi bir işletim sisteminin özellikle güvenlik anlamında güncelleme almaması kabul edilebilecek bir risk değil özellikle işletmeler için. Yeni kuşak veri koruması alanında dünyanın önde gelen çözüm sağlayıcılarından Acronis’te bu konuyla ilgili bazı önerilerde bulunuyor.

  • Acronis öncelikle işletim sistemi trecihinin Windows Server 2012 R2 olarak yapılmasını öneriyor. Windows Server 2008’in “mainstream”özelliğinin kesilmesi Windows Server 2012 R2 öne çıkartıyor.
  • Server’da bulunan donanımlar tek tek taranarak yeni işletim sistemine olan uygunluğu kontrol edilmeli. Windows Server 2003 32 Bit-İşlemciye sahipken Windows Server 2012 R2 ve Windows Server 2016 ise 64 Bit işlemcilerde çalışmaktadır. Burada mağdur duruma düşmemek için her ayrıntı tek tek düşünülmelidir.
  • Kullanılacak Server çeşidine göre geçiş en ince detayına kadar planlanmalı çnkü Active Directory ve Exchange Server’lar farklı özelliklere sahipler.
  • BT departmanlarının yapması gereken en önemli geçiş detaylarından birisi de Yedekleme Dosyasından bir Sanal Makine Kurmak olmalıdır. Böylece yeni kurulumlar için sanal bir Windows Server referans noktası olarak kullanılır ve sanal makine geçici bir “Rollback” ile tekrarlayan teknik uyum problemlerinde eski sunucu sürümüne geri dönüş seçeneği sağlar.
  • Çok sayıda Windows sunucunun bulunduğu işletmelerde ise Master Imaj teknolojisi kullanılmalıdır.
  • Server’dan internete bağlanılıyorsa SSL sertifikalarının yedeklenmesi de oldukça önemlidir. Daha sonra sertifika sorunu yaşamak istemiyorsanız bu da oldukça önemli bir ayrıntıdır.

Bu noktada kararı siz ve BT bölümündekiler verecek olsa da biz size en son işletim sistemi Windows Server 2016’yı öneriyoruz. Güncelleme almayan bir işletim sisteminin saldırılara açık halde olduğunu lütfen unutmayın!

Apple Music ve Spotify Arasındaki Son Durum Nedir?