2010 yılından beri devam eden Google ile Oracle arasındaki telif hakkı davasında karar verildi.
İki dev arasında 3 yılı aşkın süredir süregelen telif hakkı davasında mahkeme karara vardı. Hatırlatmak gerekirse Oracle, Google‘ın popüler mobil işletim sistemi Android‘de java temelli içeriklerin kullanıldığına dair dava açtı ve bu doğrultuda kanıtlarını mahkemeye sunmuştu.
Açtığı dava doğrultusunda mahkemeye sunduğu kanıtlar ile lehine karar çıkmasını sağlayan Oracle büyük bir zafer yaşadı. Birleşik Devletler Yüksek Mahkemesi’nden 3 yargıç tarafından duyurulan ve yargıç Kathleen O Malley tarafından yazılan karara göre yargıç William Alssup’un teknoloji devi Google‘ın lehine verdiği kararın yanlış olduğu hükmüne vardı. Kararnameye göre birbirleriyle iletişim halindeki farklı yazılım türleri telif hakkı içermiyordu. Kısa ve açık bir şekilde açıklarsak, java API kodları telif hakkı koruması altında.
Yüksek mahkeme aldığı karar ile Java‘nın 37 ürününün telif haklarının çiğnendiğini ve alınan eski kararın düzeltilmesini istedi. Oracle ve diğer yazılım şirketleri için bir zafer olarak görülen bu dava sonucunda şu anda var olan yazılımlar için telif hakkı güvencesi sağlanmış oldu.
Yüksek mahkemeden çıkan bu karara tepkili olan Google‘a göre alınan bu karar bilgisayar gelişimini ve yazılım gelişimini olumsuz yönde etkileyecek.
Gerçekten de alınan bu karar yazılım gelişimi olumsuz mu etkileyecek?