Google’dan devrimsel çevirmenlik hizmeti “Universal Translator”

Universal Translator

Google bir videodaki konuşmaları farklı bir dile çevirip seslendiren ve aynı zamanda konuşan kişinin dudaklarını bile çevrilen dile senkronize eden “Universal Translator” isimli teknolojiyi duyurdu. Arama devi bu yeni hizmetin çok yararlı olacağını belirtirken, kötüye kullanım olasılığına karşı önemli adımlar attığını açıkça ifade etti. Lafı daha fazla uzatmadan neler olduğuna birlikte bakalım.

Google I/O Konferansı dikkat çekici gelişmelere sahne oldu. Bunlardan birisi Universal Translator veya Türkçe adıyla Evrensel Çevirmen isimli hizmet oldu. Google’dan James Manyika tarafından tanıtılan yeni hizmet, videodaki konuşmayı başka bir dile çevirip, seslendiriyor. Tanıtımda nasıl çalıştığını içeren demo gösterildi. Universal Translator, İngilizce konuşan bir kişinin tüm konuşmasını başka bir dile çevirdi ve dudak hareketlerini de senkronize etti. Bu teknoloji nasıl çalışıyor? İlk olarak konuşmayı yazıya döküyor sonra çeviriyor. Konuşmayı (Stil ve tonla eşleştirerek) başka bir dilde yeniden oluşturuyor. Tüm bu işlemlerin ardından yeni sesi konuşan kişinin dudak hareketleriyle eşleşecek şekilde videoyu yeniden düzenliyor.

Universal Translator için temelde Deepfake teknolojisi diyebiliriz. Ancak Deepfake, YouTube sayfasındaki onay kutusu gibi basitçe kullanılabilecek bir teknoloji değil. Buna Google’ın yeni Evrensel Çevirmen hizmetini de katmamız gerekli. Google, dezenformasyonun ve diğer öngörülemeyen tehlikeli durumların önüne geçmek için güvenlik önlemleri aldığını vurguladı.

Universal Translator

James Manyika yaptığı açıklamada, “Bir şeyleri öğrenmenin anlaşılması için muazzam bir adım. Bu teknoloji temelde kötü niyetli kişiler tarafından Deepfake yaratmak için kullanılabilir. Kötüye kullanımı önlemek için güvenlik önlemleri aldık. Hizmeti yalnızca yetkili ortaklar tarafından erişilebilir hale getirdik” dedi.

Google’ın gösterdiği demo her ne kadar etkileyici olsa da, halen alınması gereken yol çok. Sonuç olarak Universal Translator, eğitim ve öğretim alanında oldukça işe yarayacak gibi duruyor. Mesela mesleki eğitim alan insanlar, yabancı kaynaklardan çok daha iyi şekilde yararlanabilecek.

iPhone 15’teki gizem bir türlü çözülemedi