Google, Uber ve Lyft’e rakip oluyor

WazeRider

Google, yakın geleceğin otomotiv endüstrisini şekillendirmesi beklenen araç paylaşım sektörüne giriyor. İnternet devi, kendi uygulamasını resmen kullanıma açtı.

Google’ın araç paylaşım uygulaması Waze Rider, kullanıcıların yolculukları sırasında ücretli yolcu almalarına izin veren bir araç paylaşım uygulaması. Aslında bir navigasyon uygulaması olarak da kullanılabilen uygulama, özellikle gün içinde işine gidip gelen kişilerin yakıt masrafını paylaşmak üzere çevrede aynı rotayı kullanan komşularını da taşımasına fırsat veriyor.

Uzun süredir beta aşamasında test edilen uygulama şimdi San Francisco’da resmen kullanıma başladı. Sürücüler, uygulamayı kullanmak için sadece günlük “genel” rotalarını belirtip, ev ve iş adreslerini girerek kayıt yapabiliyorlar. Aynı şekilde, yolcu olarak uygulamayı kullanmak isteyenler de, kendi rotalarına uygun sürücüleri bularak, onları takip ediyorlar, araç ihtiyacı olduğunda iletişime geçebiliyorlar.

Uygulama şimdilik çok sade görünüyor. Google da şimdilik uygulamada araç fotoğrafı, sigorta satın alma seçenekleri, detaylı sürücü profil incelemelerine gerek olmadığını, uygulamanın tamamen kullanıcıların insiyatifinde, yakıt masrafı paylaşma amaçlı bir sosyal ağ olduğunun altını çiziyor.  Dolayısıyla, Waze Rider, Uber gibi ayrı bir şirket olarak, freelance şoförler istihdam ederek çalışan bir yapıya sahip değil. Sadece yakıt masrafını paylaşmak isteyen sürücülerle, araç arayan komşularını buluşturan bir iletişim platformu olarak görev yapıyor.

 

Microsoft yapay zekaya sağlam girişiyor