Dünyanın en büyük teknoloji markalarından biri olan Google, şimdilerde müzikseverler için oldukça önemli bir adım atıyor.
Google müzik yapay zeka odaklı bir hal alıyor. Google, MusicLM adlı yeni bir deneysel yapay zeka aracını piyasaya sürdü. Bu araç, metin açıklamalarını müziğe çevirebiliyor. Böylece kullanıcılar, “yemek partisi için duygusal caz” ya da “hipnotik endüstriyel techno” gibi isteklerde bulunabiliyor ve sistem, bu isteklere göre birkaç farklı versiyon oluşturabiliyor.
Kullanıcılar, müziklerini oluştururken hangi enstrümanları kullanmak istediklerini belirleyebiliyorlar, örneğin “elektronik” veya “klasik”. Aynı zamanda oluşturdukları MusicLM eserlerinde hedefledikleri “hava, ruh hali veya duygu” gibi özellikler de belirtilebiliyor.
Google, MusicLM’yi ilk defa bir akademik makalede Ocak ayında tanıttı ve aracı hemen yayınlama gibi bir planlarının olmadığını söylemişti. Makalenin yazarları, MusicLM gibi bir sistemin birçok etik zorluğu olduğunu ve eğitim verilerindeki telif hakkıyla korunan materyalleri oluşturulan şarkılara dahil etme eğiliminde olduğunu ifade etmişlerdi.
Google müzik yapay zeka odaklı bir hal alıyor
Ancak, son aylarda Google, müzisyenlerle birlikte çalıştığını ve atölyeler düzenlediğini açıkladı. Bu çalışmalar, “teknolojinin yaratıcı sürece nasıl katkı sağlayabileceğini” göstermek için yapıldı. Bunun sonucunda, AI Test Kitchen’daki MusicLM sürümü belirli sanatçılar veya vokallerle müzik oluşturmayacak. Bu konuda ne düşündüğünüz size bağlı.
Fakat, üretilen müzikle ilgili daha geniş zorlukların hemen çözüleceğini söylemek pek mümkün değil. 2020 yılında, Jay-Z’nin plak şirketi, yapay zeka kullanarak Billy Joel’in “We Didn’t Start the Fire” gibi şarkılar için Jay-Z cover’ları oluşturan YouTube kanalı Vocal Synthesis’e telif hakkı ihlali nedeniyle dava açmıştı. YouTube başlangıçta videoları kaldırdı, ancak taleplerin “eksik” olduğunu belirledikten sonra videoları tekrar yayına aldı.
Deepfake müzik hala belirsiz bir yasal zeminde duruyor. Generatif yapay zeka kullanarak sahte ama tanıdık sesler yaratan amatör şarkılar giderek daha popüler hale geliyor. Müzik şirketleri, bu şarkıları akış platformlarına bildirerek fikri mülkiyet endişelerini dile getiriyorlar. Google müzik yapay zeka odaklı bir hal alıyor.
Samsung yanlış reklamlar yüzünden zor durumda