Google Chrome uzantıları tehlike saçıyor

Google Chrome

Yayınlanan son siber güvenlik raporuna göre Google Chrome uzantılarının büyük bir bölümü ciddi güvenlik riski taşıyor.

Kötü amaçlı yazılımlarını ve virüslerini internet kullanıcılarının cihazlarına yerleştirebilmek için her türlü açığı kollayan siber suçlular, bu amaç doğrultusunda pek çok farklı yöntemi devreye sokuyor. Bu yöntemler arasında son dönemde ön plana çıkanlardan biri de Google Chrome uzantıları.

Bildiğiniz gibi Google’ın popüler internet tarayıcısında internette gezme deneyimini geliştirmek için uzantılar oldukça önemli bir işlev görüyor. Ancak güvenilir olmayan kaynaklar tarafından geliştirilen veya yayınlanan bir uzantıyı Chrome’a eklemek, siber suçlulara davetiye çıkarmak anlamına gelebiliyor. Veri koruma şirketi Incogni tarafından yayınlanan yeni rapora göre bu uzantılar tehlike saçıyor.

Google Chrome, ziyaret ettiğiniz sayfaları konuya göre gruplandıracak

Incogni’nin bu hafta yayınlanan son raporuna göre Google Chrome uzantılarının yüzde 48’i güvenlik riski oluşturuyor. Bu araştırma için Chrome Web Store’da yer alan 1237 farklı Chrome uzantısını inceleyen Incogni uzmanları, bu uygulamalardan yüzde 48.66’sında yüksek ya da çok yüksek güvenlik riski olduğunu tespit etti. Bu uzantıların teşkil ettiği başlıca risk, internet kullanıcılarının kişisel bilgilerini ve diğer hassas verilerini haberlerini olmadan toplamak ve saklamak. Bu uzantıların yüzde 27’sinden fazlasının veri topladığı söyleniyor.

Bu uzantılar arasında en çok veri toplayanları Grammarly gibi yazım desteği sunan uzantılar. Çünkü bunlar aynı zamanda Google Chrome’a eklerken en çok izin isteyen uzantılar. İnternet kullanıcıları bu izinleri vererek kişisel verilerini de savunmasız bırakmış oluyor.

Tehlike saçan bir diğer uzantı türü de alışveriş uzantıları. Bunların da yüzde 64.9’ının kişisel verileri topladığı söyleniyor. Söz konusu alışveriş uzantıları olduğunda bu veriler arasında kredi kartı gibi hassas bilgiler de olduğu için en büyük riski bu uzantılar yaratıyor. Bu yüzden Google Chrome kullanıcılarının bu tarz uzantıları kurarken çok dikkatli olması ve seçici davranması gerekiyor.

Ünlülerin Bored Ape’a yatırdığı para çöp oldu