GİST 2019 nasıl geçti?

gist 2019 4

#İŞBİRLİĞİ

Türkiye’nin en büyük oyun fuarı olan GİST, 31 Ocak – 3 Şubat tarihleri arasında ziyaretçilerini kabul etti. Peki GİST 2019 nasıl geçti? İşte bu sorunun yanıtı.

Ülkemizdeki oyun severlerin büyük bir sabırsızlıkla beklediği GİST yani Gaming İstanbul, 31 Ocak – 3 Şubat tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açtı. Hatırlanacağı üzere ilk GİST etkinliği 2016 yılında gerçekleşmişti. Bu sene 4.’sü düzenlenen fuar adres değiştirerek Yenikapı’da bulunan Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’ne taşındı.

Peki GİST 2019 beklentileri karşılayabildi mi? Bu yazımızda Gaming İstanbul’da edindiğimiz izlenimleri sizlere aktarmaya çalışacağız.

Türkiye’de oyuna olan ilgi artıyor

Öncelikle şunu belirtelim. GİST 2019, 4 günlük süre içerisinde büyük bir ilgi ile karşılandı. Fuarın her açılış gününde kapı önünde kuyruklara rastlamak mümkündü. Ayrıca gün boyunca fuar alanının hayli kalabalık olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Sadece bu görüntülere bakarak bile Türkiye’de oyun sektörünün çok daha iyi yerlere geldiğini söylemek mümkün. Ziyaretçi kitlesi arasında küçük yaştaki çocukların da olması gelecek anlamında da umut vaat ediyor.

Ayrıca fuar içerisinde düzenlenen turnuvalara olan ilgi de e-spor anlamında ülkemizi güzel günler beklediğinin bir habercisi diyebiliriz. Peki GİST 2019’da eleştirilecek hiç bir nokta yok mu? Elbette var. Yazımızda bunlara da değineceğiz.

gist 2019 1

Online turnuvalara olan ilgi üst düzeydeydi

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de online oyunlara olan ilgi gün geçtikçe artıyor. PUBG, Fortnite ve LoL gibi online tabanlı yapımların kitlesi her gün biraz daha genişliyor. Nitekim bu durum fuar alanına da yansımıştı.

GİST 2019’da Fortnite, PUBG ve LoL için ayrı stantlar kurulmuştu. Bu stantlarda her gün yeni ödüllü turnuvalar düzenlendi. Bu oyunlara olan ilgi hayli fazla olduğu için stantlar önünde de uzun kuyruklar oluştu.

Oyunlara ilgiden ötürü uzun kuyrukların oluşması gayet güzel diyebiliriz. Fakat bazı turnuvalara girmek için 2 saat kuyrukta beklemek de pek hoş değil. Zaten GİST 2019’un en zayıf yönü de buydu.

gist 3

Her yer kuyruk

GİST 2019’a ilginin yoğun olması, içerideki kuyruk sayısını da arttırmıştı. Yani belli bir stanttaki ürünü denemek için öyle ya da böyle kuyruğa girmek zorundasınız. Az önce belirttiğim PUBG, LoL ya da Fortnite gibi oyunlar için zaten uzun bir süre beklemeniz gerekiyor. Fakat bunun haricinde PlayStation standında da her oyun için ayrı bir kuyruk oluşmuştu.

PlayStation Türkiye, GİST’e en hazırlıklı gelen firmalardan biriydi. Oldukça ilgi çekici bir stantta açmışlardı. Fakat ilgiye oranla cihaz sayısı biraz az kalmıştı.

Toplamda 20 PlayStation 4 Pro ya vardı ya yoktu. Bunların hemen hemen herbirine ayrı bir oyun yüklenmişti. Örneğin birisinde God of War oynanırken yandaki makinada Assassins Creed Odyssey’i deneme şansına erişebiliyordunuz. Tabi boş bulabilirseniz.

Örneğin arkadaşınızla bir FIFA 19 maçı yapmak için yaklaşık olarak 20 dakika beklemeniz gerekebiliyor. Bu da GIST için önemli bir eksi.

gist 2019 2

Microsoft ve Nintendo yok gibiydi

Geçtiğimiz sene düzenlenen GİST’te Microsoft Xbox One için güzel bir stant kurmuştu. Fakat GİST 2019’da Xbox One standını göremedik. Dolayısıyla tüm konsol yükü PlayStation 4’ün üzerine kaymış durumdaydı. Haliyle PlayStation stantında uzun kuyruklar oluştu.

Peki ya Nintendo? Malum Nintendo Switch CD Media ile birlikte Türkiye pazarına giriş yaptı. Fakat GIST’te sadece birkaç tane Switch vardı. Tahmin edebileceğiniz üzere bunların önünde de uzun kuyruklar vardı. Peki kuyruğa girmeden oynayabileceğimiz, deneyimleyebileceğimiz hiç bir cihaz yok muydu? Elbette vardı.

Sony’nin PlayStation Classic versiyonuna pek bir ilgi yoktu. Biz de fırsat bu fırsat diyerek Tekken 3 ile anılarımızı depreştirdik.

Sonuç olarak GİST 2019’a olan ilgi muazzamdı. Fakat fuar beni 2018’de olduğu kadar tatmin etmedi. Umarız seneye daha dolu dolu bir GİST ile karşılaşırız.

Konsollar oyun sektörünün önünü mü tıkıyor