Girişimciler Startup Turkey’de Bir Araya Geldi!

start up turkey 1

Etohum’un 20-22 Şubat tarihleri arasında Antalya’da altıncısını gerçekleştirdiği Startup Turkey Girişimcilik kampı, dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılarla oldukça hareketli geçti.

Bu yıl 30 ülkeden 700 katılımcıyla açılış yapan Startup Turkey, yüzde 50’ye yakını yurtdışından gelen katılımcıların sunumlarıyla gün içinde daha büyük bir hareketlilik kazandı. 75 girişim ve 150 yatırımcının bir araya geldiği organizasyonda, belirli bir soruna etkili bir çözüm getiren ve bilgiyi yurtdışına ihraç edebilen girişimler ön plana çıktı.

Startupturkey_Eze_Vidra

Google Entrepreneurs Europe Başkanı olan ve Google’da stratejik partner olarak görev yapan Eze Vidra, Startup Turkey katılımcılarına www.campuslondon.com adresinden ulaşılabilen Avrupa’nın en büyük girişimci kampüsünü anlattı. Londra’da hayata geçen Campus’un, yaratıcı fikirlerin hayata geçmesine ve girişimcilerin birbirleriyle işbirliği halinde ilham kaynağı olacak işler ortaya çıkarmasına yardımcı olduğunu söyleyen Vidra, Google’un sağladığı güçlü araçlar ve mentorluk sayesinde girişimcilerin açıkta olan bilgiyi kullanabileceğini ve yeni bir başlangıca ihtiyacı olan her kesimden girişimciyi kabul ettiklerini vurguladı.

 

Vidra’dan sonra söz alan PatNMarks Kurucusu Ana Vaidyanathan, yeni bir girişimcinin adımlarını, John le Carré romanından sinemaya uyarlanan ve Soğuk Savaş filmi olan Tinker Tailor Soldier Spy filminin sinopsisi ile açıkladı. Yeni girişimcilerin planlamalarını çok iyi yapmaları, eldeki bilgiyi en iyi şekilde işleyecek ve ortaya çıkan materyali en etkin şekilde satacak ekibi oluşturmaları gerektiğinin altını çizdi. Gerçekten sahip olunmak istenenle hayalleri birbirinden ayırt etmenin önemine değinen Vaidjanathan, “Ufak bir fikir veya küçük bir ticari oluşum da, doğru hesaplamalar ve dikkatli atılan adımlar ile çok değerli bir pazar payı oluşturabilir” diyerek ekosisteme yeni dahil olan girişimcilere yol gösterecek tavsiyelerde bulundu.

 

İkinci kez katıldığı Startup Turkey’de bu yıl Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesine yönelik geliştirdikleri girişim ağı hakkında bilgi veren Menaapps yöneticilerinen Radi El Fassed, bölgedeki girişimci sayısının Avrupa ve Amerika’daki 6 milyon dolarlık pazara yakın bir potansiyel taşıdığını belirtti. Radi, ayrıca bölge nüfusunun hızla arttığını, yüzde 70’inin yaş ortalamasının 34 olduğunu ve MENA pazarında iş yapma fırsatlarının her geçen gün arttığını belirtti. Online ortamda Arapça’nın ortak bir dil olarak bölgede faaliyet gösteren girişimler için büyük bir avantaj yarattığına dikkat çeken Jaber, Ortadoğu’da sosyal sorumluluğu yüksek, ekonomik anlamda güçlü bir toplum yaratma hedefiyle yol aldıklarını söylerken, Arap ülkelerini bir araya getirecek bu Yeni Ekonomi firmaları ile Türkiye’deki potansiyel girişimcileri buluşturmak için istekli olduklarının da altını çizdi.

 Startupturkey_Anu_Vaid_jonathan

Startup Turkey’ye Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’den katılan Zomato.com’un kurucusu Pankaj Chaddah ise, girişimlerdeki en önemli noktanın, büyük kitlelerin ulaşmak isteyeceği, sağlam bir içeriğe sahip olan, iyi bir hizmet oluşturmak olduğunun altını çizdi. Şu an 11 ülkede iki milyon kullanıcıya ulaşan Zomato.com’un bu felsefe ile oluşturulduğunu belirten Chaddah, 2015 için 25 ülkeyi hedefe koyduklarını ve bu ülkeler arasında Türkiye’nin de olduğunu söyledi.

Startupturkey_Devrim_Ziya_Tavil

Etohum, Startup Turkey programının iki saatini de 2014’ün yatırım yapılacak en başarılı girişimlerine ve “Startup Pitches” olarak adlandırılan girişimcilerin yatırımcı sunumlarına ayırdı. SambaPOS, SmartCloud, Pratikchef, Giycem.com, TazeLezzetler, Govatra, Supportoad, LVX, Oruba, Mobidik.com, Guess About Me, Magicbook, Sharemyfare, Formhane ve Volt bu yıl destek bekleyen en dikkat çekici girişimler arasında.