Gemini Artık Daha İyi ve Daha Hızlı

Google Gemini yapay zeka

OpenAI’ın GPT-4o mini ve SearchGPT duyurularından sonra Google’dan da cevap geldi. Mountain View merkezli şirket Gemini için önemli bir güncelleme yaptığını duyurdu.

Google’ın açıklamasına göre Gemini‘nin ücretsiz sürümü hız ve verimlilik için optimize edilmiş 1.5 Flash dil modeliyle çalışıyor. Yeni LLM 1.5 Flash (Large Language Model/Büyük Dil Modeli), 1.0 Pro’ya göre 4 kat daha uzun bağlam penceresine sahip. Token 8K’dan 32K’ya çıkmış durumda. Token yerine parça da diyebiliriz. Token metinleri kelimeler, karakterler gibi parçalara bölüyor. Böylelikle yapay zeka metni analiz edip, anlıyor ve işliyor. Konumuza devam edecek olursak Gemini güncellemeyle birlikte eskisine göre daha hızlı ve daha doğru yanıtlar veriyor.

Güncellemeyle birlikte Gemini, Avrupa genelinde Google Mesajlar’a da entegre edildi. Fransızca, Lehçe veya İspanyolca gibi yeni eklenen dillerde de sohbet edilebilir. Google’ın yapay zekası eskisine göre daha fazla bölgede kullanılmaya başlandı.

gemini

Gemini 1.5 Flash geçtiğimiz mayıs ayında I/O etkinliğinde açıklandı. Tanıtımdan kısa süre sonra premium (ücretli) üyeliği olan kullanıcılara sunulmuştu. Yapay zeka Drive’dan veya cihazdan yüklenen dosyaları destekliyor, ancak bu özellik Gemini Advanced yani ücretli üyelikte mevcut. Güzel bir haberimiz var, yetkili isimlerden Amar Subramanya yakın zamanda tüm kullanıcıların dosya yükleme özelliğinden yararlanacağını söyledi. Google aslında 1.5 Flash ve dosya yükleme özelliğini ücretsiz kullanıcılara da sunarak, daha geniş kitleye ulaşmayı ve OpenAI gibi diğer şirketlerle olan rekabette öne geçmeyi planlıyor.

Google önümüzdeki haftalarda genç kullanıcılar için yapay zeka erişimini küresel olarak genişletmeyi planlıyor. Şu anda 13 yaşından büyük kullanıcılar yapay zekaya erişebiliyor, ancak Avrupa’da yaş sınırı ise 18. Google genç kullanıcılar için ek güvenlik önlemleri alacağını da belirtti.

Xiaomi 13 Güncelleme Aldı – HyperOS Beta Gücü