Stanford Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, gece de enerji üretebilen güneş panelleri test ediyor. Paneller enerji üretmek için uzayın soğukluğunu kullanıyor.
Sürdürülebilir bir dünya için yenilenebilir enerji kilit rol oynuyor olsa da bu yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji ihtiyacını karşılayabilmesi için hala gelişmeye ihtiyaçları var. Söz konusu güneş enerjisi olduğunda, bilim insanlarının ve teknoloji şirketlerinin önündeki en önemli engel, bu panellerin sadece gündüz enerji üretebiliyor olması. Gece olduğunda ise tamamen işlevsiz hale gelmesi. Ancak bu durum yakında değişebilir.
Stanford Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, gece de enerji üretebilen güneş panellerini test etmeye başladılar. Elbette paneller gündüz güneş ışıklarıyla ürettikleri enerjiye kıyasla gece çok daha az enerji üretiyorlar ancak gece de enerji üretmeye başlamaları güneş enerjisi için kritik olabilir. Peki güneş panelleri nasıl oluyor da gece de enerji üretebiliyor?
Gece enerji üretimi, ışınımsal soğuma olarak bilinen bir süreç sayesinde gerçekleşiyor. Gökyüzüne bakan objeler, ısıyı geri yansıtıyor. Bu yüzden bu objeler, geceleri etraflarındaki havadan daha soğuk oluyor. Obje ile hava arasındaki bu ısı farkı, düşük miktarlarda da olsa enerji üretimi için kullanılabiliyor.
Bu projenin başında bulunan Shanhui Fan, “Güneşi önemli bir yenilenebilir enerji kaynağı olarak görüyoruz. Ama aslında uzayın soğukluğu da son derece önemli bir yenilenebilir enerji kaynağı.” diyor.
Fan, bu teknoloji enerji üretimi için kullanılmasa dahi bu şekilde de enerji üretilebileceğini kanıtlamanın önemli olduğunu söylüyor.