Fortune 500 Türkiye 2020 araştırması büyük hayal kırıklığı yarattı

Rekabet Kurumu’ndan zincir marketlere rekor ceza

Fortune 500 Türkiye 2020 araştırma sonuçları sonunda yayınlandı. Henüz 2021 yılının sonuna gelmediğimiz için 2020 sonuçları olarak paylaşıldı. Tabloya bakıldığında üzücü bir görüntü ortaya çıkıyor.

Türkiye’nin en büyük 500 şirketi ile ilgili yapılan çalışmalar sonucunda ortaya ilginç sonuçlar çıktı. Bu şirketlerin 2020 yılındaki net satışları 1 trilyon 939 milyar dolar seviyesinde. Geçen yıla oranla bakıldığında bu rakamın yüzde 6,3 gibi bir artışa işaret ettiği görülüyor. Olumlu bir haber gibi görünse bile aslında detaylar üzücü.

Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin satış rakamları değerlendirildiğinde dolar bazında geçen yıla göre yüzde 14 oranında bir düşüş yaşandığı görülüyor. Böylece bu şirketler toplamda 276,6 milyar dolarlık satış yapabildi. Apple, Walmart ya da Amazon gibi şirketler ile kıyaslandığında Türkiye’nin 500 markası bu firmalardan birisine bile yetişemedi.

Fortune 500 Türkiye 2020 araştırmasına Bim damga vurdu

Son 10 yılın en düşük büyüme performansı ortaya çıktı. Elbette bunda pandeminin önemli bir etkisi var. Fakat dolar kuru ile ilgili yaşanan gelişme tüketicileri zor durumda bırakıyor. Yaklaşık 8,7 TL’ye kadar çıkan dolar kuru hem üreticileri hem de tüketicileri zor durumda bırakıyor.

Fortune 500 Türkiye 2020

Türkiye’nin en değerli 500 markasına bakıldığında ilk sırada EPİAŞ yer alıyor. Onun hemen ardından TÜPRAŞ geliyor. Bu şirketler zaten uzun bir süredir ilk sıralarda yer alıyordu. Listede 3. sırada herkesin bildiği bir market var. Bim marketleri bir önceki yıla kıyasla net satış gelirlerini yüzde 38 oranında yükseltti.

Dünyanın en zengin ülkesi belli oldu: ABD değil

Listede dördüncü sırada Ford Otomotiv bulunurken beşinci Türk Hava Yolları oldu. Genel olarak listeye bakıldığında istihdamda da gerileme yaşandığı görülüyor. En fazla istihdam sağlayan şirket Bim oldu. Peki siz bu rakamlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlar bölümünden fikirlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.